PORUKA IZ LONDONA

Prvo poglavlje pregovora s EU Srbija će otvoriti tek u rujnu

 AFP

Njemačka je prva postavila tako čvrste uvjete, a sada je dobila i jaku podršku

Srbija bi prva pregovaračka poglavlja o pridruživanju Europskoj uniji mogla otvoriti tek u rujnu ove godine, donosi danas srbijanski tisak.

Beogradske Večernje novosti, pozivajući se na izvore u Bruxellesu, navode da europski dužnosnici procjenjuju kako bi do rujna ove godine trebala biti okončana primjena svih točaka sporazuma Beograda i Prištine iz 2013., potpisanog pod pokroviteljstvom EU. Prema informacijama tog lista, u rujnu bi se moglo početi s poglavljem 35, kojim se podrazumijeva i proces normalizacije odnosa s Prištinom, te poglavljem 32, o financijskoj kontroli.

Naime, poznato je da je jedan od uvjeta Berlina za otvaranje pregovaračkih poglavlja da ona prva budu vezana izravno uz rješavanje problema u odnosima s Kosovom. EU ne želi u članstvu - koliko god ono bilo daleko - još jednu zemlju s neriješenim problemima koja se tiču suvereniteta: Cipar, na kojem postoji i Turska Republika Cipar, najbolji je primjer za to.

Prema posljednjim informacijama, tom se stavu priklonio i London.

Britanski ministar vanjskih poslova Phillip Hammond je prošli četvrtak u Beogradu otvoreno rekao vlastima da će njegova zemlja pristati na otvaranje pregovaračkih poglavlja tek kad se primijene svi dogovori postignuti s Prištinom.

Večernje novosti u svom tekstu ističu kako su na popisu uvjeta Berlina, između ostalog, i donošenje statuta Zajednice srpskih općina na Kosovu sukladno prištinskim zakonima te prihvaćanje kosovske putovnice na granici sa Srbijom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 19:53