MISTERIOZNI LET

PRVI TRAG NAKON 509 DANA Malezijska vlada: 'Gotovo je sigurno da se radi o dijelu s Boeinga 777 s leta MH370 koji je nestao...'

Za najviše dva dana stići je točni rezultati analize koji će moći potvrditi sumnje da se radi o zrakoplovu koji je nestao 8. ožujka 2014.
CORRECTION: BYLINE SPELLINGPolice carry a piece of debris from an unidentified aircraft found in the coastal area of Saint-Andre de la Reunion, in the east of the French Indian Ocean island of La Reunion, on July 29, 2015. The two-metre-long debris, which appears to be a piece of a wing, was found by employees of an association cleaning the area and handed over to the air transport brigade of the French gendarmerie (BGTA), who have opened an investigation. An air safety expert did not exclude it could be a part of the Malaysia Airlines flight MH370, which went missing in the Indian Ocean on March 8, 2014. AFP PHOTO / YANNICK PITOU
 YANNICK PITOU

Vlada Malezije je 'gotovo sigurna' da su ostaci zrakoplova pronađeni u srijedu na obali francuskog otoka Reunion u Indijskom oceanu s Boeinga 777, rekao je njihov zamjenik ministra prometa Abdul Aziz Kaprawi.

Radi se o krilu aviona dugom oko dva metra i širokom metar.

'Gotovo je sigurno da se radi o zakrilcu s Boeinga 777. Naš glavni istražitelj mi je to rekao. Malezijski tim je krenuo prema otoku Reunion, oko 600 km istočno od Madagaskara, rekao je Kaprawi Reutersu.

To povećava mogućnost da se radi o dijelu s nestalog zrakoplova na letu MH370 jer je Malaysia Airlines na kobnom letu koristila baš Boeing 777.

Avion je skrenuo sa zacrtane rute i nestao bez traga 8. ožujka prošle godine na letu od Kuala Lumpura do Pekinga, a nesreća je jedna od najvećih misterija u povijesti zrakoplovstva. Na letu MH370 je bilo 239 putnika i članova posade.

Ako analiza pokaže da je to dio nestalog malezijskog aviona i dalje će, kažu stručnjaci, biti teško utvrditi gdje je ostatak, ali će to biti vrlo važan trag.

Otkako je zrakoplov nestao Australija, Malezija i SAD uložile su milijune u potragu. Tragači su se mjesecima fokusirali na vode južnog dijela Indijskog ceana, čak 3700 kilometara od Reuniona.

Spominjale su se razne verzije nesreće. Sumnjalo se u otmicu, kvar, namjerno rušenje aviona, no nijedna teza nije potvrđena. Malezijske vlasti su zaključile da se avion, iako dosad nije pronađen, srušio u ocean te da su svi putnici i posada poginuli.

Za najviše dva dana stići je točni rezultati analize koji će moći potvrditi sumnje.

Tvrtka Boeing je u srijedu u priopćenju ponovila da podržava istragu i potragu za zrakoplovom na letu MH370.

Australija, koja koordinira u radovima međunarodne potrage za nestalim zrakoplovom u Indijskom oceanu pridružila se francuskoj istrazi, dodaje agencija AFP.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. rujan 2024 09:09