POVIJESNA ODLUKA

PRVI TAKAV SLUČAJ U VELIKOJ BRITANIJI Ateist iz Afganistana dobio azil iz vjerskih razloga

 AFP

LONDON - Afgaistanski državljanin dobio je u Velikoj Britaniji azil iz vjerskih razloga i to stoga što je ateist, piše u utorak BBC.

On je kao 16-godišnjak izbjegao u Britaniju 2007. zbog sukoba u kojem je sudjelovala njegova obitelj i mogao je ostati do 2013.

Odgojen je kao musliman, ali je za boravka u Britaniji postao ateist, kažu njegovi odvjetnici.

Njegov slučaj preuzelo je Pravno savjetovalište u Kentu, besplatni pravni servis koji pružaju studentu prava, a čiji rad nadziru iskusni pravnici sa Sveučilišta u Kentu.

Pomogli su mu da svoj zahtjev preda Ministarstvu unutarnjih poslova sa glavnom tezom da mu prijeti progon, pa čak i smrtna kazna zbog vjerskih uvjerenja, ili nedostatka istih, ukoliko se vrati u Afganistan.

Prema šerijatskom zakonu prijeti mu čak i smrtna kazna ukoliko ne bi bio diskretan oko ateističkih stavova. Podpurli su takvo tumačenje i dokazima da bi vjerska diskrecija u Afganistanu, odnosno izbjegavanje islamskih običaja, bila doslovce nemoguća.

- Ponudili smo argument da bi ateist morao imati pravo na zaštitu od progona na temelju vjeroispovijesti na isti način kao i vjernik, izjavila je Claire Splawn, studentica druge godine prava, koja je pripremila slučaj.

Vjeruje se kako je to prvi slučaj da je neka osoba dobila azil u Velikoj Britaniji na temelju toga što je ateist, navodi BBC.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 04:55