IDEJA NA RAZMATRANJU

PRVI PUT OD NACISTIČKE INVAZIJE Njemačka će u Ukrajinu poslati svoj vojni kontingent?

 AFP

BERLIN - Prvi put od nacističke invazije SSSR-a 1941. godine Njemačka se sprema poslati jedan svoj vojni kontingent na teritorij Ukrajine. Vlasti u Berlinu su kasno u subotu razmatrale odluku o slanju 200 mirotvoraca u Ukrajinu, na čijem je istoku već nekoliko tjedana na snazi sve krhkije primirje između snaga odanih Kijevu i proruskih separatista koje, prema optužbama Kijeva i Zapada, aktivno podupire Moskva.

Iako je kancelarka Angela Merkel posljednjih mjeseci često pokušavala voditi glavnu europsku riječ u nastojanjima da se postigne mir, dosad je Berlin oklijevao sa slanjem trupa u Ukrajinu, ponajprije zbog njemačke uloge u Drugom svjetskom ratu, tijekom kojega je, prema procjenama, život izgubilo gotovo sedam milijuna ukrajinskih civila i vojnika.

Kako piše Mail on Sunday, neimenovani izvori u Berlinu tvrde da se o slanju vojnika još uvijek vode razgovori o sudjelovanju u međunarodnoj misiji pod patronatom Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS).

Kao što je poznato, Zapad strahuje da će na istoku Ukrajine, uz podršku Vladimira Putina, biti formirana paradržava Novorusija, koja bi bila pod izravnom kontrolom Moskve, iako nse ne bi nužno i formalno priključila Ruskoj Federaciji.

Koliko je na istoku Ukrajine primirje krhko, svjedoči najnovije izvješće o nastavku žestoke bitke za međunarodni aerodrom u Donjecku. Ondje je samo u subotu život izgubilo desetak proruskih separatista, a poginula su i dvojica ukrajinskih vojnika. Kijev Moskvu optužuje da uz istočnu granicu iznova gomila vojsku s ciljem destabilizacije primirja.

Prema izvješću Ujedinjenih naroda, od početka konflikta u Ukrajini život je izgubilo više od 3.600 ljudi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 08:54