SMRTNA KAZNA

Prvi put 2009. u Europi nije bilo egzekucija

No, nedavna egzekucija u Bjelorusiji umanjila je zadovoljstvo aktivista. U autoritarnoj zemlji su prije dva tjedna pogubljena dva osuđenika kojima je to objavljeno par minuta ranije
 AFP

LONDON - Europa je prvi put 2009. godine prošla godinu bez pogibljenja, izvijestila je organizacija za ljudska prava Amnesty International.

Pogubljenja u Bjelorusiji

No, nedavna egzekucija u Bjelorusiji umanjila je zadovoljstvo aktivista. U autoritarnoj zemlji su prije dva tjedna pogubljena dva osuđenika kojima je to objavljeno par minuta ranije. Ta nehumana praksa u svijetu je i dalje skrivena, neslužbena, no itekako prisutna, ističe AI.

U Kini ih ubijaju na tisuće

Bjelorusija, Kazahstan, Uzbekistan i Tadžikistan su u posljednjih deset godina pogubile oko 130 osoba. No aktivisti se slažu kako smrtna kazna u Europi pomalo nestaje te da je Bjelorusija jedina gdje bi se to moglo još događati.

Egzekucija je i dalje najviše u Kini, na tisuće. U Iraku je najveći porast: 2009. je bilo 120 pogubljenja. Iran je najveći egzekutor na Bliskom istoku, s 388 pogubljenih ljudi. SAD je i dalje jedina zemlja na američkom kontinentu koja ima egzekucije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 05:27