NIJEMAC KOSOVSKOG PODRIJETLA

PRVI DŽIHADIST IS-a OSUĐEN U NJEMAČKOJ 20-godišnji mladić dobio gotovo 4 godine strogog zatvora

Kreshnik Berisha, 20, a jihadist militant, welcomes his lawyer Mutlu Guenal off the dock in a high-security facilities of the Higher Regional Court in Frankfurt am Main (Hessen). A German court Friday jailed a jihadist militant for three years and nine months in the country's first trial of a member of the Islamic State group fighting in Syria and Iraq. AFP PHOTO / DPA/ BORIS ROESSLER /GERMANY OUT
 BORIS ROESSLER/AFP

FRANKFURT - Njemački sud osudio je u petak na tri godine i devet mjeseci strogog zatvora 20-godišnjeg mladića, prvog džihadista kojemu se sudilo u Njemačkoj jer se pridružio borcima radikalne sunitske organizacije Islamska država (IS) u Siriji.

Kreshnik Berisha osuđen je na sudu u Frankfurtu zbog "pripadnosti stranoj terorističkoj organizaciji". Od srpnja do prosinca 2013. pridružio se Siriji i IS-u s namjerom da sudjeluje u borbama protiv snaga predsjednika Bašara al-Asada.

Uhićen je po povratku iz Sirije, 12. prosinca 2013., u frankfurtskoj zračnoj luci.

Nijemac kosovskog podrijetla, Kreshnik Berisha branio se na sudu da nije nikada ispalio ni metka u drugu osobu tijekom borbi.

Osuđen je prema zakonu za mladež s obzirom da tehnički nije bio punoljetan kada je krenuo u Siriju.

O prijetnji stranih boraca koji sudjeluju u sukobu na području Sirije i Iraka raspravljaju ministri unutarnjih poslova Europske unije na sastanku u petak. EU strahuje od povratka Europljana s ratišta gdje su indoktrinirani učenjem ekstremističih skupina, piše agencija dpa.

Mjere borbe protiv terorizma uglavnom su u nadležnosti pojedinih zemalja članica EU, no Bruxelles želi koordinirati postupanje kao što su provjere na vanjskim granicama bloka, uvesti jedinstvenu politiku u postupanju prema borcima koji se vraćaju s tih ratišta, razmjenjivati informacije i drugo.

"Zajedno moramo i želimo spriječiti da ti ljudi siju teror. I posebno želimo spriječiti da se oni vrate kao borci koji će izvoditi napade po Europi", rekao je njemački ministar unutarnjih poslova Thomas de Maiziere.

Pitanje je postalo važno nakon smrtonosnog napada u židovskim muzeju u Belgiji što ga je izveo Francuz alžirskog porijekla, a vjeruje se da je neko vrijeme ratovao u Siriji uz džihadističke borce.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 10:26