ALEX SALMOND

PRVI ČOVJEK ŠKOTSKE NAKON PORAZA DAO OSTAVKU 'San o neovisnosti nikad neće umrijeti!'

'Ponosan sam na kampanju za neovisnost, a posebno na 1,6 milijuna glasača koji su podržali taj cilj'
 AFP

EDINBURGH - Alex Salmond, karizmatični vođa Škotske nacionalne stranke (SNP) dat će ostavku na poziciju prvog ministra Škotske nakon što su glasači odbacili ideju neovisnosti Škotske na jučerašnjem referendumu.

Također će i odstupiti s mjesta predsjednika stranke.

- Za mene kao vođu, moje vrijeme je pri kraju, no za Škotsku, kampanja se nastavlja i san nikada neće umrijeti, rekao je.

Novinarima je izjavio kako je ‘posebno ponosan na kampanju za neovisnost Škotske, a posebno na 1,6 milijuna glasača koji su podržali taj cilj.’

Naglasio je kako postoji velik broj kvalificiranih i prikladnih kandidata za vođu, no mediji napominju kako je njegova zamjenica u škotskoj vladi i u stranci, Nicola Sturgeon, najizglednija nasljednica njegovih pozicija.

Salmond je ranije prihvatio poraz svoje inicijative, te priznao da je većina ‘u ovom trenutku’ odlučila da ne žele postati neovisna država.

No, naglasio je i da britanski premijer David Cameron, te vođe parlamentarnih stranaka Ed Miliban i Nick Clegg moraju ‘ispuniti svoje obećanje dano u zadnji čas,’ i dodijeliti veće ovlasti Škotskoj do ožujka iduće godine.

Kraljica Elizabeta II. poziva Britance na jedinstvo

LONDON - Kraljica Elizabeta II. pozvala je u petak britanski narod na jedinstvo nakon što su Škoti odbili neovisnost Škotske na referendumu o samoodređenju.

"Poznavajući škotski narod ne sumnjam da su Škoti, kao i drugi diljem Ujedinjenog kraljevstva, sposobni izraziti snažne stavove prije nego se ponovo okupe u duhu međusobnog poštivanja i podrške", rekla je kraljica u jednom od svojih rijetkih priopćenja.

"Danas će u Škotskoj i drugdje vladati snažni i različiti osjećaji. To je obilježje snažne demokratske tradicije koju imamo u ovoj zemlji", dodala je kraljica koja, kako joj obveze nalažu, nije službeno izrazila stajalište o referendumu.

"Nimalo ne sumnjam da će te osjećaje pratiti želja vođenja računa o osjećajima drugoga. Sada kada treba krenuti dalje, moramo se podsjetiti da dijelimo trajnu ljubav prema Škotskoj koja nam pomaže da ostanemo ujedinjeni", nastavila je 88-godišnja kraljica u poslanici.

"Moja obitelj i ja učinit ćemo sve što je u našoj moći da bi vam pomogli i podržali vas u tom važnom zadatku", zaključila je kraljica iz svoje ljetne rezidencije u Balmoralu, na sjeveroistoku Škotske od kuda je pratila tijek referenduma. ( Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 03:10