MISTERIJ BOEINGA

PRVA TUŽBA ZBOG LETA MH370 'To je neprihvatljivo! Ne može u današnje vrijeme nestati tako veliki zrakoplov'

 AFP

KUALA LUMPUR Dvoje djece iz Malezije koja su ostala bez oca na ukletom letu MH370, podiglo je tužbu protiv Malaysia Airlinesa i malezijske vlade. U tužbi optužuju službe za civilno zrakoplovstvo zbog nemara i propusta prilikom nestanka komunikacije s nestalim zrakoplovom.

Također, djeca tuže zračnog prijevoznika zbog povrede ugovora, jer, tvrdi se u tužbi, avioprijevoznik nije poduzeo sve potrebne mjere kako bi osigurao siguran let. Listi tuženih treba pridodati malezijski imigracijski ured te vojno zrakoplovstvo koji su također optuženi za nemar.

'Čekali smo osam mjeseci. Nakon razgovora s brojnim stručnjacima, vjerujemo kako imamo dovoljno čvrstih dokaza za suđenje', izjavio je Arunan Selveraj, odvjetnik djece nestalog putnika.

'Nestanak tako velikog zrakoplova u današnje vrijeme visoke tehnologije, naprosto je neprihvatljiv', dodaje Selveraj. Odvjetničkim tim kaže da će tražiti odštetu od svih tuženih, ali izbjegavaju razgovarati o točnom iznosu.

Ovo je prva tužba povezana s MH370 u Maleziji. Sličnu tužbu podnijeli su rođaci žrtava u SAD-u prije sedam mjeseci, ali ju je sudac odbacio kao neosnovanu. Malezijske vlasti vjeruju kako je MH370 svoj let okončao u vodama južnog Indijskog oceana, no nemaju objašnjenje za skretanje zrakoplova s kursa.

Unatoč opširnoj potrazi koja traje mjesecima, od olupine MH370 zasad nema ni traga, ni glasa, piše BBC.

Neki pravni stručnjaci smatraju kako nedostatak fizičkih dokaza može omesti tužbu, ali previše je prostora za nagađanje u slučaju koji već mjesecima zaokuplja pažnju svjetske javnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. rujan 2024 11:30