OFENZIVA NA GAZU

PROTURAKETNI ŠTIT IRON DOME Sustav na kojem je radio i jedan Hrvat spasio izraelski nuklearni reaktor

Najnoviji val nasilja i raketiranja, koji je počeo nakon otmice trojice izraelskih tinejdžera, dosad je odnio desetke života
 AFP

Izraelska ofenziva na pojas Gaze danas se još više intenzivirala nakon što je Hamas u utorak, među ostalim, ispalio nekoliko projektila u blizini izraelskog nuklearnog pogona u kojem se, kako se vjeruje, proizvodi izraelsko nuklearno oružje. U tom je napadu Hamas prvi put koristio u Siriji proizvedene rakete M-302, koje su mnogo preciznije i imaju veći domet od onih koje je koristio u prijašnjim sukobima.

Dvije od njih završile su u moru nedaleko od Haife, dvije nedaleko od nuklearnog pogona u Dimoni u pustinji Negev, a treću je presreo i uništio izraelski obrambeni sustav pod imenom Željezna kupola u čijem je stvaranju navodno sudjelovao i hrvatski državljanin (njegov identitet dosad nije otkriven).

Ta raketa samo je jedan od 53 Hamasova projektila koje je Željezna kupola presrela u najnovijoj izmjeni vatre. Izraelci se hvale da je njena uspješnost inače čak 90 posto.

U međuvremenu, izraelski premijer Benjamin Netanyahu isključio je danas bilo kakvu mogućnost primirja s Hamasom. - Ni s kim trenutno ne razgovaram o primirju. To nije čak ni na agendi. Vojska je spremna za sve opcije. Hamas će platiti veliku cijenu zbog napada na izraelske građane. Operacija će se proširiti i nastaviti sve dok se ne zaustave napadi na naše gradove - bio je oštar Netanyahu. Da je ozbiljan, pokazala je i situacija na terenu.

Naime, Izrael je dodatno intenzivirao svoje napade na Gazu te tijekom noći pogodio više od 300 Hamasovih ciljeva, čime se ukupan broj meta koje su Izraelci pogodili od početka operacije Zaštitni rub ovog ponedjeljka popeo na 750 (prema nekim izvorima, 780). S druge strane, na izraelske ciljeve Hamas je u protekla tri dana ispalio ukupno 365 projektila.

Djelomično zahvaljujući Željeznoj kupoli izraelska strana dosad nije zabilježila ljudske žrtve, što se nikako ne može reći za palestinsku. Naime, palestinski dužnosnici tvrde da je od početka ofenzive u pojasu Gaze ubijeno više od 80 osoba, uključujući 20 djece. U jednom od najsmrtonosnijih pojedinačnih napada ubijeno je 17 osoba, među kojima petero djece i tri žene, i to kada je izraelski projektil pogodio kuću te kafić u Khan Younisu u kojem se navodno gledalo polufinale Svjetskog nogometnog prvenstva. Ukupno je ranjeno više od 500 osoba. Zbog eskalacije krize trebala bi se održati i hitna sjednica Vijeća sigurnosti UN-a.

Izraelske su vlasti ovih dana vrlo ozbiljno najavile i mogućnost kopnenog napada te su vojsci dale dopuštenje za angažiranje 40 tisuća rezervista.

- Nećemo prestati. Prvo će dobiti težak udarac iz zraka i s mora, a ako bude potrebno, doći će i do kopnene invazije - poručio je Yitzhak Aharonovitz, izraelski ministar unutarnjih poslova. Kopnena ofenziva mogla bi biti pokrenuta ubrzo ako je povjerovati riječima izraelskog predsjednika.

Trenutna razmjena vatre najžešći je izboj neprijateljstva između Hamasa i Izraela od njihova osmodnevnog sukoba krajem 2012. godine. No, tišina koja je nakon toga uslijedila, prekinuta je ovih dana usred tenzija nastalih zbog ubojstva tri izraelska tinejdžera na Zapadnoj obali, nakon kojega je uslijedilo, kako mnogi smatraju, osvetničko ubojstvo 17-godišnjeg Palestinca u Istočnom Jeruzalemu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 16:21