UZBUNA U ITALIJI

Protiv Berlusconijeva povratka pobunili se i talijanski biskupi

Montijeva ostavka, najavljena u petak, u ponedjeljak je porušila talijanske čunjeve na svjetskim tržištima: Milanska burza izgubila je 3 posto, dvostruko više od Madridske i osamnaestak puta više od prosjeka u Uniji; kamate na talijanske državne obveznice poskočile su u ponedjeljak na 4,87 posto, iako su u petak bile ispod 4,6.

To je rezultat akcije Silvija Berlusconija, koji je iznudio ostavku Marija Montija prije prethodno džentlmenski ugovorena roka za dovršenje nužnih reformi, koje je Unija zahtijevala i podržavala.

Uzaludne žrtve

Neuobičajeno odrešit je bio predsjednik Talijanske biskupske konferencije (CEI) kardinal Angelo Bagnasco, koji je u intervjuu Corriereu della Sera rekao doslovno da ne treba baciti k vragu žrtve koje su Talijani podnijeli u 13 mjeseci Montijeve vlade i da ne treba dati povjerenje onima koji misle samo na svoj interes kad kuća gori, što je bila jasna aluzija na Berlusconija. Nisu ni Montijevi rezultati dobri. Danas je talijanski državni statistički zavod obznanio da je 30. rujna BDP bio 2,4 posto manji nego godinu ranije i da on pada peto tromjesečje za redom.

Bijeg od presude

Zamjenica javnog tužioca u Milanu Ilda Boccassini bijesno je ocijenila da je posrijedi sabotaža procesa to što se u ponedjeljak na ročištu suđenja Silviju Berlusconiju za iskorištavanje maloljetne prostitutke nije pojavila Karima El-Mahroug zvana Ruby, žrtva i svjedok. Boccassini je uvjerena da je to manevar kako suđenje ne bi bilo završeno do parlamentarnih izbora. Pretpostavlja se da će izbori biti u jednu od tri nedjelje između 10. i 24. veljače 2013.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 10:36