UZNEMIRUJUĆA POVORKA U BOLOGNI

Prosvjedovale udovice ljudi koji su se ubili jer nisu mogli platiti porez

U Bologni je u petak ulicama prošla u tišini uznemirujuća povorka: pod bijelim zastavama marširale su udovice poduzetnika koji su se ubili jer nisu mogli platiti porez. Neki i zato što im je država dugovala više nego oni njoj, ali nisu izbjegli ovrhu.

U zatvoru je pak poduzetnik koji je u Bergamu pukao i upao u poreznu agenciju s puškom i dvama pištoljima, držeći satima kao taoca činovnika koji je s njime bio bezobrazan. Prijeti mu 10 godina zatvora.

Utajivači i dalje utajuju

Porezni pritisak na one koji plaćaju postao je strašan u krizi. Jedni besramno utajuju, drugi se od srama ubijaju. Berlusconijeve novine se gromoglasno rugaju tehničkoj vladi Marija Montija jer je angažirala još jednog stručnjaka izvana da joj analizira troškove (što se u Danteovu jeziku zove “spending review”), te je još pozvala građane da upozore na razbacivanje javnog novca.

U samo jedan dan na Vladin website survalo se 19.000 upozorenja građana, a još 21.000 na Vladinu adresu e-pošte. Pokazatelj da građani uzimaju srcu nerazboritu rastrošnost državnim novcem, iako se tome rugaju političari i novinari i zdesna i slijeva.

Enrico Bondi, stručnjak koji je iz džema izvukao čak i Parmalat, sada bi morao srediti javne troškove, rabeći ne sjekiru nego “izvijač i skalpel”, precizira tajnik Demokratske stranke Pierluigi Bersani.

Samo smanjenje troškova i nastavak lova na utajivače mogu smanjiti porezni pritisak, razborito ali kasno uočava premijer Monti.

Bešćutna država

Bijele zastave se viju za one koji su se ubili jer nisu mogli više čekati da se probudi bešćutna država.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 19:23