SRBIJA

Prosvjedi ulaze u drugi mjesec, Vučić taktizira o premijeru

Nezadovoljnici su Ured premijera-predsjednika zatrpali rolama WC papira te pod sloganom "Protiv diktature" ustraju na istrazi i ponavljanju izbora
 REUTERS

Prosvjedi protiv nedodirljivog vladara Srbije Aleksandra Vučića - koji je trenutačno premijer, ali i predsjednik izabran na nedavnim izborima - polako ulaze u drugi mjesec. Održavaju se pod egidom "Protiv diktature" te "Vučiću, Erdoğane". Doduše, zasad mu uopće ne štete, a mediji, koji su većinom ionako pod njegovom kontrolom, ili ih prešućuju ili omalovažavaju, a on benevolentno kaže da je to "demokracija".

No, sada se prosvjedima pridružila i inicijativa "Ne da(vi)mo Beograd" iz koje su podsjetili Vučića na rušenje kuća u beogradskoj četvrti Savamala za potrebe megaprojekta "Beograd na vodi", koje su nelegalno i usred noći proveli maskirani "građevinari" (!?). Već godinu dana ne zna se ni tko su oni, ni tko im je to naredio, premda se vrlo dobro zna kome je to pogodovalo i zašto je to učinjeno.

Strateška investicija

Vučić je tada, u travnju 2016., odgovornost prebacio na beogradskoga gradonačelnika Sinišu Malog, člana Vučićeve Srpske napredne stranke. No, Siniša Mali i dalje je na svojoj dužnosti, a beogradski odvjetnik Vladimir Gajić izjavio je za N1 da se "ne vodi nikakva istraga o nelegalnom rušenju na vodi", ali da je "naredbodavac rušenja" Vučić. S obzirom na to da Vučić u Srbiji vuče sve konce, ne samo političkog i gospodarskog života, te da u toj zemlji nema ni padalina bez njegova odobrenja, doista je čudno što se već godinu dana ne mogu naći odgovorni za rušenje Savamale u sitnim noćnim satima radi gradnje "Beograda na vodi". To je, pak, strateška investicija Aleksandra Vučića, sklopljena s katarskim investitorima koji imaju 68 posto vlasništva u tom projektu vrijednom više od tri milijarde eura, a ostatak ima srpska vlada. Ako Vučić ne može otkriti nalogodavce, pa ni izvršitelje, onda ipak ne drži sve konce u rukama i nije svemoćan kakvim se predstavlja, što znači da je netko jači od njega. Ako, pak, zataškava aferu, onda je i on upetljan i odgovoran.

Žute patkice

Prosvjednici, pak, nose male plastične žute patkice kakve su viđene i na nedavnim antiputinovskim oporbenim demonstracijama u Moskvi. Zbog toga je Vučić, koji je baš tada bio u posjetu Vladimiru Putinu, rekao kako to nije slučajno te da se prosvjedima u Beogradu i Moskvi - s obzirom na patkice - upravlja iz istog centra. No, nije se upuštao u detalje.

Prosvjednici u Beogradu traže istragu, ali i ponavljanje izbora za koje tvrde da su puni dubioza. Naime, kažu da se na biračkim popisima pojavilo čak oko 800 tisuća fantomskih glasača koji su donijeli prevagu Vučiću koji je pobijedio s 55 posto glasova već u prvom krugu. I dok mu se ulicama Beograda valjaju nezadovoljni, uglavnom mladi, koji su mu ulaz u Ured premijera u Nemanjinoj 11 nedavno zatrpali rolama WC papira, Vučić je sebi dao još mjesec dana "lufta" do izbora svog nasljednika na mjestu premijera. Predsjednička inauguracija bit će 1. lipnja pa će u tom razdoblju odrediti novog premijera. Vučić je poznat po odugovlačenju takvih odluka jer je i sadašnju vladu izabrao i preslagivao gotovo tri mjeseca nakon izbora na kojima je osvojio apsolutnu vlast. Na taj način drži pod kontrolom i u pokornosti i svoje ljude i koalicijske partnere koji ne mogu "solirati", niti suprotstavljati se njegovim odlukama.

To se u prvom redu odnosi na lidera miloševićevskih socijalista Ivicu Dačića, ministra vanjskih poslova, koji reflektira na dužnost "malog Ace", kao što je nekada bio "mali Sloba". Uz njega, kandidat je još i Tomislav Nikolić, ali to je gotovo nemoguće jer je nepredvidiv, a i sam se prekrižio kad je neplanirano najavio svoju kandidaturu na izborima, unatoč dogovoru da će na izbore izaći Vučić. Doduše, Nikolić ima potporu Moskve. Osim njih, spominju se još nestranačka ministrica uprave Ana Brnabić i ministar financija Dušan Vujović koji je u neku ruku favorit EU. No, u Beogradu Vučić će teško posegnuti za nekim tko nije iz SNS-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 09:29