NOVI NEMIRI NA ISTOKU

PRORUSKI AKTIVISTI UKRAJINI BI ODCIJEPILI I REGIJU DONJECK 'Želimo pristupiti Rusiji, idemo na referendum!'

 AFP

>>> NOVO 16:13 Privremeni predsjednik Ukrajine Oleksandr Turčinov optužio je Rusiju da je upravo započela 'drugu fazu operacije s ciljem zbacivanja vlasti u Kijevu', prenosi CNN.

'neprijatelji Ukrajine pokušavaju odigrati krimski scenarij, ali to nećemo dopustiti', rekao je Turčinov u televizijskom obraćanju naciji, optužujući za najnovija zbivanja na istoku Ukrajine 'separatističke skupine kojima koordiniraju ruske specijalne službe'.

-----------------------------

Proruski aktivisti odgovorni za zauzimanje vladine zgrade u gradu Donjecku na istoku Ukrajine proglasili su stvaranje suverene "narodne republike" neovisne od Kijeva.

Najavu, objavljenu na Youtubeu, prenio je glasnogovornik ispred vladine zgrade koju je okupiralo nekoliko tisuća proruskih prosvjednika, od kojih su neki naoružani.

- Želimo stvoriti legitimnu, suverenu državu. Proglašavam stvaranje suverene države Narodne Republike Donjeck - kazao je uz grlatu podršku okupljenih prosvjednika.

Interfax javlja da su samoprozvani lideri Donjecka obećali održavanje referenduma o regionalnom suverenitetu najkasnije 11. svibnja.

Podsjetimo, Ukrajina će izaći na predsjedničke izbore 25. svibnja.

Reginalni portal Ostrov (Otok) navodi da aktivisti žele pridruživanje Ruskoj Federaciji na način kako je to učinio i Krim.

NOVA DRAMA NA KRIMU Ruski vojnik ubio ukrajinskog časnika!

Podsjetimo, prosvjedi u istočnoj Ukrajini, tijekom kojih su proruski aktivisti zauzeli javne zgrade u tri grada, u sklopu su plana za destabilizaciju Ukrajine i ulazak ruskih vojnika, rekao je u ponedjeljak ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk, a prenose ukrajinski mediji.

Istaknuvši da su ruski vojnici unutar zone od 30 kilometara od ukrajinske granice, Jacenjuk je rekao na sjednici vlade da se "provodi antiukrajinski plan ... u skladu s kojim će strani vojnici prijeći granicu i zauzeti teritorij" Ukrajine. "Mi to nećemo dopustiti", naglasio je.

Jacenjuk je pozvao stanovnike istočne Ukrajine da budu odgovorni i naprave sve kako bi sačuvali teritorijalnu cjelovitost zemlje.

U nedjelju su na području Donjecka, Luganska i Harkiva održani separatistički prosvjedi tijekom kojih su zauzete javne zgrade, navodi Ukrajinska pravda.

Proruski prosvjednici koji su upali u sjedište regionalnog Ukrajinskog vijeća sigurnosti u Luhansku uzeli su oružje, a prometna policija je zatvorila sve ulaze u grad.

"Neidentificirani ljudi upali su u zgradu... i uzeli su oružje", priopćila je policija.

Po podacima policije, u neredima u Lugansku je ozlijeđeno devetero ljudi.

U međuvremenu je ministar unutarnjih poslova Arsen Avakov objavio na svom Facebook profilu da je zgrada regionalne administracije u Harkivu očišćena od "separatističkih" prosvjednika.

Prosvjednici u Donjecku i Lugansku zatražili su provođenje referenduma o pripojenju Rusiji kakav je održan prošloga mjeseca na Krimu.

Avakov je u nedjelju optužio ruskog predsjednika Vladimira Putina da on stoji iza "separatističkih nereda" i obećao je da će oni biti stavljeni pod kontrolu bez primjene nasilja.

Bivša ukrajinska premijerka i predsjednička kandidatkinja Julija Timošenko izjavila je da zauzimanje zgrada administracije uz potporu ruskih specijalnih službi u Donjecku i Harkivu te regionalnog Vijeća sigurnosti u Lugansku predstavlja nastavak ruske agresije na Ukrajinu.

Timošenko je najavila da će otputovati u Donjeck, a Jacenjuk je kazao da se tamo već uputio prvi potpredsjednik vlade Vitalij Jarema, dok se Avakov nalazi u Harkivu.

Jacenjuk je rekao na izvanrednoj sjednici vlade u ponedjeljak da su vlasti tijekom noći razradile plan djelovanja u svezi s pokušajima destabilizacije stanja na istoku Ukrajine te da je Avakov s tim planom otputovao u Harkiv, a Jarema u Donjeck.

Također je kazao da je u istočnoj Ukrajini ostalo oko 1.500 "radikala" koji govore s "jasnim ruskim naglaskom" i čije aktivnosti se koordiniraju kroz strane obavještajne službe.

Rusija se zalaže za plan "federalizacije" Ukrajine u kojemu bi regije imale veliku autonomiju, dok Ukrajina tvrdi da je svrha ruskog plana raspad zemlje.

"To je pokušaj uništenja ukrajinske državnosti - svrha plana koji je napisan u Ruskoj Federaciji je podijeliti i uništiti Ukrajinu i pretvoriti njezin dio u porobljeni teritorij pod diktaturom Rusije", rekao je Jacenjuk.

"To se neće dogoditi", istaknuo je.

Ukrajinsko ministarstvo obrane priopćilo je u ponedjeljak da je ruski marinac ubio ukrajinskog mornaričkog časnika na Krimu u nedjelju navečer.

Tridesetrogodišnji časnik se navodno spremao napustiti Krim. Nije jasno zašto je ruski marinac otvorio vatru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 02:42