VELIKI OPTIMIST

PROROČANSTVO BILLA GATESA Do 2035. godine neće biti gotovo niti jedne siromašne zemlje na svijetu

Osnivač Microsofta drži da će 2035. skoro 70% zemalja imati viši dohodak po glavi stanovnika negoli ga danas ima Kina
 AFP

Bill Gates objavio je kako vjeruje da do 2035. neće biti gotovo niti jedne siromašne zemlje na svijetu. Gates (58), najbogatiji čovjek na svijetu, čija se imovina procjenjuje na 78.5 milijardi dolara, upotrijebio je svoje godišnje pismo koje šalje iz Zaklade Bill i Melinda Gates da bi poslao poruku optimizma i tako se suprotstavio onima koji misle da su ekstremno siromaštvo i bolesti neiskorjenjive te je takav stav nazvao "štetnim".

Microsoftov bogataš ustao je protiv "tri mita" za koje drži da su loši i da smetaju napretku - prvi je da je siromaštvo dio neiskorjenjiva kruga, drugi da se humanitarna pomoć ne iskorištava dobro te, naposlijetku, da takvo spašavanje života pridonosi prevelikom broju stanovnika Zemlje koji je neodrživ.

Napisao je: "Dovoljno sam optimističan i voljan proricati budućnost. Do 2035. neće biti gotovo niti jedne siromašne zemlje na svijetu. (Siromašne po trenutnoj definiciji siromaštva.)"

Gotovo će sve zemlje biti na razini koju sad zovemo niži srednji dohodak ili bogatije. Gates drži da će 2035. skoro 70% zemalja imati viši dohodak po glavi stanovnika negoli ga danas ima Kina. U sljedećih dvadeset godina devet od deset zemalja bit će iznad današnjeg prosječnog dohotka Indije, procjenjuje.

Priznaje da će neke zemlje i dalje ostati iza napretka, zbog rata i politike, poput, primjerice, Sjeverne Koreje. Geografski položaj neće pomoći ni razvoju nekih kopnenih zemalja Afrike.

Nejednakost će, vidi i Gates, postojati i dalje baš u svakoj regiji.

Svoju teoriju temelji na statističkim podacima koji pokazuju da je 1960. prihod po osobi u SAD-u bio oko 15 000 dolara. Usporedbe radi, prije 50 godina prosječan dohodak u Brazilu bio je 1.982 dolara, u Kini 928, a u Bocvani 383 dolara.

Danas je dohodak po stanovniku u Kini osam puta veći, u Brazilu pet puta povećan… Gates ističe da, iako je postotak vrlo siromašnih smanjen za više od polovice od 1990., i dalje jedna milijarda ljudi živi u ekstremnom siromaštvu.

No, Gates je očito "zaboravio" uzeti u obzir inflaciju u u zadnjih 50 godina, a ignorirao je i da prosječni prihod po glavi stanovnika ne uzima u obzir razlike u distribuciji bogatstva unutar društva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 09:42