SAUDIJSKI MONSTRUM

PROPOVJEDNIK OSUĐEN ZA UBOJSTVO KĆERI (5) Mučio ju do smrti jer je sumnjao da je 'izgubila djevičanstvo'

Fajhan al-Gamdi osuđen je na osam godina zatvora i 600 udaraca bičem. Kao duhovni autoritet nastupao je na satelitskim kanalima, a svoju kćer mučio je u pauzama televizijskih nastupa

Saudijski propovjednik Fajhan al-Gamdi, koji je kao duhovni autoritet nastupao na satelitskim tv-kanalima, osuđen je na osam godina zatvora i 600 udaraca bičem zbog ubojstva svoje petogodišnje kćeri koju je pretukao na smrt.

Mnogi kritičari saudijskog pravosuđa strahovali su da će ga sud osloboditi ili da mu dodijeliti vrlo blagu kaznu pa su aktivisti pokrenuli kampanju pod sloganom "Ja sam Lama" angažirajući medije na pritisuku pravosudnih organa.

Kako je samoprozvani vjerski vođa (nije priznat od strane državne vlasti u SA) postupao prema vlastitoj kćeri u pauzama televizijskih nastupa otkrili su medicinski dosjei o povredama koje je pretrpjela djevojčica koja je na koncu preminula od rana koje joj je zadao.

Osim modrica i ogrebotina po cijelom tijelu, imala je slomljena rebra, jedan joj je nokat iščupan i imala je povrede lubanje. Imala je tragove spaljivanja na koži. Zlostavljanje se dogodilo dok je kći bila s ocem, koji je rastavljen od majke.

Navodno je al-Gamdi sumnjao da je njegova kći 'izgubila djevičanstvo', a prema nekima ju je on sam silovao iako to opovrgava njena majka.

Aktivisti su započeli kampanju nakon što je sudac razglabajući o slučaju izjavio kako prema islamskim zakonima očevi ne mogu biti potpuno odgovorni za smrt svoje djece.

Činilo se kako bi al-Gamdi mogao odšetati sa suda plaćajući djevojčičinoj majci samo krvarinu (financijska nadoknada štete u slučaju ubojstva člana obitelji).

Slučaj je objavljen u brojnim svjetskim medijima, a posljedično je došlo i do nezapamćene promjene zakona o obiteljskom nasilju. Naime, riječ je o vrlo konzervativnom i patrijahalnom društvu u kojem se o takvim slučajevima šuti i uglavnom prolaze nekažnjeno.

S izmjenama zakona napravljen je prvi korak kako bi se takvi zločini izvukli iza četiri zida obiteljskih domova, no aktivisti tvrde kako je pitanje koliko će se zakon primjenjivati u praksi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 21:23