VELIKI PREOKRET

PROPAST REVOLUCIJE U EGIPTU Bivši predsjednik Mubarak u kućni pritvor nakon što bude pušten iz zatvora

(FILES) Egyptian former president Hosni Mubarak is seen behind the defendants' cage during his retrial at the Police Academy in Cairo on June 8, 2013. Hosni Mubarak will face a new court hearing on August 21, 2013 during which his lawyer will seek his release from prison, judicial sources said. The hearing is the fourth and final case against the long-time president, who was toppled in a popular uprising in February 2011. AFP PHOTO / KHALED DESOUKI
 AFP

22:40 NOVO Egipatski premijer Hazem el-Beblavi naredio je da se bivši predsjednik Hosni Mubarak stavi u kućni pritvor nakon što bude pušten iz zatvora.

El-Beblavi je priopćio da je tu odluku donio u sklopu mjera kojima je ranije ovog mjeseca uvedeno izvanredno stanje, javlja Associated Press.

Mubarak bi iz zatvora mogao izaći već sutra, nakon što ga je sud oslobodio optužbi za korupciju, a tužiteljstvo najavilo da ne planira žalbu. No, Mubaraka još čeka suđenje zbog optužbi da je naredio ubojstva prosvjednika tijekom ustanka koji ga je 2011. prisilio da podnese ostavku. Odluka da ga se stavi u kućni pritvor mogla bi biti motivirana strahovima da bi njegov izlazak na slobodu mogao pogoršati ionako napetu situaciju u Egiptu.

----------------------------------------------------

Egipatski sud danas je naredio puštanje na slobodu bivšeg predsjednika Hosnija Mubaraka, odgovorivši tako na zahtjev njegovog odvjetnika.

Ročište je održano u zatvoru u Kairu u kojem je pritvoren bivši egipatski predsjednik, čije bi oslobađanje moglo izazvati novu lavinu prosvjeda u zemlji.

Mubaraku se sudilo za korupciju i ubojstvo prosvjednika koji su na trgu Tahrir tražili njegov odlazak, a odvjetnici tvrde da nakon povlačenja optužbi za korupciju nema više pravne osnove da ga se drži u pritvoru. Za ubojstvo prosvjednika ponovo će mu biti suđeno, no ta optužba nije dovoljna da bi ga se zadržalo u pritvoru, prenose svjetski mediji.

Muhamed Mursi

Analitičari smatraju da bi oslobađanje 85-godišnjeg Mubaraka izazvalo nove, opasne nemire u Egiptu. Računa se da je više od 900 ljudi poginulo od prošle srijede, kad su egipatske snage odlučile silom rastjerati pristaše Muslimanske braće koji su tjednima prosvjedovale na dva trga u Kairu, tražeći povratak Muhameda Mursija, Mubarakovog nasljednika kojeg je vojska svrgnula 3. srpnja.

Nakon Mursijeve smjene, otvara se pitanje je li revolucija koja je svrgnula Mubarakovu 30-godišnju vladavinu otvorila vrata novom obliku vojne vladavine, piše britanski Telegraph. Ako Mubarak odlukom suda bude oslobođen, to će biti samo šest tjedana otkako je vojska, na koju se i sam jako oslanjao, svrgnula demokratski izabranog lidera Muslimanske braće Muhameda Mursija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 23:26