ZBOG NEOVISNOSTI

PROPALA NAJSKUPLJA INVESTICIJA Snapchat odbio 3 milijarde eura od Facebooka

Spiegel (23) je Snapchat, kojim se na dan pošalje 350 milijuna poruka, razvio 2011.
 Screenshot/YouTube

Suosnivač i izvršni direktor Snapchata, Evan Spiegel (23), odbio je ponudu Marka Zuckerberga, osnivača Facebooka, da svoju uspješnu aplikaciju proda za tri milijarde dolara. Da su Spiegel i njegov partner, Bobby Murphy (25), dali zeleno svjetlo, bila bi to najskuplja investicija Facebooka, nakon što su lani za Instagram platili milijardu dolara. “Uživamo u tome da smo nezavisni”, kratko je komentirao Spiegel.

Snapchat je aplikacija koja omogućava razmjenu poruka, snimaka i fotografija, koje korisnici mogu uređivati. Za razliku od sličnih aplikacija, ovdje poslane poruke na ekranu primatelja traju nekoliko sekundi i nakon toga se brišu.

Još bolja godina

Zuckerberg je Spiegelu prije kratkog vremena nudio za istu stvar “samo” milijardu dolara. No, u Snapchatu očekuju da će 2015. donijeti još veći porast vrijednosti kompanije. Aplikacija za instant-razmjenu poruka i fotografija nastala je u Spiegelovoj dnevnoj sobi 2011., kao studentski rad, i prvo su ju nazvali Picaboo. Dvije godine kasnije Snapchatom se svaki dan šalje 350 milijuna poruka i fotografija. Samo u SAD-u Snapchat koristi devet posto vlasnika pametnih telefona, od kojih 26 posto ima od 18 do 29 godina.

Društvene kritike

No, mnogi se pitaju nestaju li doista poruke nakon što na ekranu traju samo nekoliko minuta. Snapchat je bio i hakiran, a hakeri su navodno uspjeli poruke sačuvati od uništavanja. Iako jako popularan među mladima, Snapchat prate mnoge društvene kritike. Zbog toga što se poruke brišu, mnogi ga koriste za slanje seksualno eksplicitnih fotografija. U jednom od provedenih istraživanja na tržištu Britanije zaključeno je da zabrinjavajuće loše utječe na mlade, njihove odnose i seksualnost.

Frank Brown, nekadašnji Spiegelov i Murphyjev prijatelj sa studija, optužio ih je da su mu ukrali ideju te da je on autor i prvog loga. “Ideju sam dobio kad mi je prijatelj na Stanfordu kazao ‘volio bih kada bi fotografije koje šaljem ovoj djevojci nestale’”, puno je puta ponovio Brown. Tvrdi da je sa Spiegelom i Murphyjem radio na aplikaciji sve do kolovoza 2011. Na sudu je kao dokaze dao nekoliko e-mailova, prepisku s Google chata, čak i SMS koji je otac Evana Spiegela poslao Brownovoj majci. Ti materijali navodno pokazuju da je Snapchat bio projekt na čijem su razvoju radila sva trojica. Snapchat je Brownove tvrdnje nazvao “neozbiljnima i posve lišenima smisla”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 11:50