ODLUKA VLASTI

'PROMJENA IMENA I TRAŽENJE OSOBNE JE KRŠENJE PRAVA' Njemačka dozvolila korištenje pseudonima na Facebooku

 AFP PHOTO / Karen BLEIER / AFP PHOTO / Karen BLEIER

Facebook je svugdje u svijetu prisilio svoje korisnike da promijene svoje nadimke i pseudonime u prava kako im račun ne bi bio izbrisan, no to nije slučaj i u Njemačkoj, koja je zabranila Facebooku da to čini.

Naime, vlasti u Hamburgu koje su zadužene za zaštitu osobnih podataka priopćile su da Facebook ne može jednostrano mijenjati odabrana imena svojih korisnika ili tražiti osobnu iskaznicu na uvid.

Ovakva odluka je posljedica pritužbi jedne njemačke korisnice Facebooka kojoj je račun blokiran zbog korištenja pseudonima.

Vlasti u Njemačkoj tvrde da žena nije željela koristiti pravo ime kako bi izbjegla kontakte vezane uz posao, te da je tjeranje korisnika na korištenje pravog imena kršenje prava na privatnost pojedinca.

Iz Facebooka su odgovorili da su razočarani odlukom njemačkih vlasti i da su sudovi već ocijenili kako je odluka o zabrani pseudonima u skladu s europskim zakonima.

- Korištenje pravih imena na Facebooku štiti privatnost i sigurnost korisnika jer tako znaju s kime dijele svoje objave i s kime se povezuju - kazali su iz Facebooka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 02:35