TRI VELIKA SKANDALA

PROKLETSTVO DRUGOG MANDATA Obama gubi kontrolu, ruše ga AP, Tea Party i Bengazi

Zbog tri skandala Obama je pod sve jačim pritiskom i mediji traže da se obrati naciji

Američko Ministarstvo pravosuđa špijuniralo je telefone novinara i urednika novinske agencije Associated Press, jedne od najdugovječnijih i najpoznatijih američkih medijskih kuća, tvrdi ta agencija.

Ova vijest potresla je medijske krugove u SAD-u, a AP je istaknuo da je posrijedi “ozbiljno miješanje u ustavno pravo na prikupljanje informacija i izvještavanje”. U ljutitom pismu američkom glavnom državnom tužitelju Ericu Holderu izvršni direktor AP-a, Gary Pruit, naglasio je da nema opravdanja za postupak kojim se otkrivaju informacije koje vlada nema pravo znati.

Američki predsjednik Barack Obama našao se zbog AP-a pod paljbom kritičara, a komentatori su jučer, dan nakon izbijanja skandala, uspoređivali njegov slučaj s problemima bivšeg demokratskog predsjednika Billa Clintona zbog Monice Lewinsky. Iako priroda “prekršaja” nije ista, Obama je u opasnosti da zbog afera više neće moći diktirati teme u Washingtonu.

Upravo to se dogodilo Clintonu u njegovu drugom mandatu - zbog Monice Lewinski u drugi je plan pao njegov cijeli politički program. Obama je već odgovarao na kritike o rješavanju krizne situacije u Bengaziju i pojačanom poreznom pritisku na konzervativne političare iz pokreta Tea Party. Ovo je treći skandal koji ga istodobno pogađa i mediji smatraju da bi se trebao izravno obratiti naciji.

Bijela kuća zasad je samo objavila da “nema nikakvih saznanja” o špijuniranju AP-a te da je za to saznala iz medija.

- Nismo sudjelovali u odluci da se pokrene takva vrsta istrage o agenciji jer o tim pitanjima neovisno odlučuje Ministarstvo pravosuđa - izjavio je Jay Carney, glasnogovornik Bijele kuće.

U međuvremenu je američki državni tužitelj Eric Holder branio istragu i prikupljanje podataka o telefonskim pozivima, navodeći kako se radilo o vrlo ozbiljnom curenju informacija koje je ugrozilo zemlju. Zamjenik državnog tužitelja James M. Cole odbio je vratiti zaplijenjene podatke AP-u te ustvrdio da zbog rizika za život Amerikanaca ministarstvo mora istražiti svaki takav slučaj.

- Riječ je o kontraktorima kojima povjeravamo državne tajne i državnim službenicima, a oni su, kako se čini, odavali informacije osobama koje na njih nemaju pravo - izjavio je Cole. Dodao je da su novinari praćeni onoliko koliko je bilo potrebno te da nisu tražili sadržaj razgovora, nego samo podatke o brojevima.

Istraga je pokrenuta zbog članka o CIA-inoj operaciji u Jemenu kojom je spriječen al-Qa’idin pokušaj detonacije bombe u zrakoplovu na letu za SAD. Priča o spriječenom terorističkom napadu objavljena je 7. svibnja 2012.

Da je Ministarstvo pravosuđa dobilo informacije o pozivima koje su zaposlenici AP-a uputili sa 20 poslovnih i kućnih telefonskih linija u travnju i svibnju 2012., agencija je saznala prošli petak. Ured tužitelja Ronalda Machena Jr. iz okruga Columbia poslao je AP-u pismo u kojemu ih informira da je njegov ured dobio te informacije.

Među zaposlenicima čiji su pozivi špijunirani petero je reportera i jedan urednik koji je radio na priči. Članak su napisali Matt Apuzzo i Adam Goldman, a surađivali su Kimberly Dozier, Eileen Sullivan i Alan Fram. Urednik je bio Ted Bridis, šef istraživačkog odjela.

AP još pokušava identificirati koliko je poziva zabilježeno u 60 dana. Podaci o pozivima s nekih zajedničkih redakcijskih linija koje koristi oko 100 AP-ovih novinara također su završili na stolu službenika ministarstva.

- Prikupiti toliko informacija da bi se došlo do izvora curenja informacija u vladi je neprihvatljiva zloupotreba moći. Sloboda tiska je stup demokracije i ta sloboda počiva na povjerljivoj komunikaciji između reportera i njihovih izvora - izjavio je Ben Wizner, jedan od direktora Američke unije za građanske slobode.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 18:41