OHRABRUJUĆI PODACI

PROIZVODNJA U EUROZONI PORASLA PRVI PUT U DVIJE GODINE Pouzdan signal da gospodarstvo izlazi iz rekordno duge recesije

LONDON - Proizvodne aktivnosti u eurozoni u srpnju su porasle po prvi put u posljednje dvije godine, pokazalo je danas objavljeno izvješće londonskog Markita, signalizirajući da bi to posrnulo gospodarstvo moglo polako početi izlaziti iz rekordno duge recesije.

Preliminarni indeks menadžera nabave (PMI) za proizvodni sektor eurozone, koji izrađuje ta londonska istraživačka tvrtka, u srpnju je uvećan na 50,1 bod, sa 48,8 bodova u prethodnom mjesecu. Pritom je prvi put u posljednje dvije godine premašio razinu od 50 bodova, koja dijeli rast od pada aktivnosti.

Sveobuhvatni indeks menadžera nabave (PMI), koji objedinjuje i proizvodni i sektor usluga eurozone, u srpnju je poskočio na 50,4 boda, sa 48,7 bodova. Time je dosegnuo najvišu razinu u posljednjih 18 mjeseci, a prvi je put iznad 50 bodova od siječnja 2012.

Taj pokazatelj, dobiven anketom provedenom među tisućama kompanija u eurozoni, smatra se pouzdanim signalom gospodarskog rasta.

"To je vrlo ohrabrujuć prikaz stanja, i to na prilično širokoj osnovi. Njemačka je predvodnica, slijedi je Francuska, a čak i proizvodne aktivnosti na periferiji očituju povratak rastu", kazao je Chris Williamson, glavni ekonomist u Markitu. Ujedno napominje da najnovije izvješće provizorno ukazuje na rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) eurozone od 0,1 posto u ovom tromjesečju.

Sveobuhvatni preliminarni PMI za Njemačku uvećan je na 52,8 bodova, što je njegova najviša razina u posljednjih pet mjeseci, no u Francuskoj je i dalje, 17 mjeseci uzastopce, čvrsto ispod razine od 50 bodova. Ipak, poboljšan je na 48,8 bodova, sa 47,4 boda u lipnju.

Unatoč poboljšanim indeksima, tvrtke u privatnom sektoru eurozone nastavile su smanjivati broj zaposlenih. Ipak, u srpnju su to činile najsporijim tempom u posljednjih 16 mjeseci.

"Što se tiče broja zaposlenih, na zaokret nerijetko treba pričekati neko vrijeme. Situacija se razvija u pravom smjeru, tračak svijetla vidimo na kraju tunela i do kraja bi godine mogli svjedočiti padu broja nezaposlenih", zaključio je glavni Markitov ekonomist.

Dobre vijesti iz gospodarstva eurozone poduprle tečaj eura

Euro je danas na međunarodnim deviznim tržištima nakratko dosegnuo najvišu razinu u mjesec dana prema dolaru, zbog ohrabrujućih vijesti o prvom jačanju proizvodnih aktivnosti u eurozoni u zadnje dvije godine, predvođenom aktivnostima u Njemačkoj.

Tečaj eura nakratko je tako poskočio na 1,3255 dolara, najvišu razinu od 21. lipnja. Potom se stabilizirao na 1,3239 dolara, što znači da je u plusu 0,13 posto u odnosu na zatvaranje trgovanja dan ranije.

Dolar je istodobno ojačao prema jenu za gotovo 0,6 posto, na 100 jena.

Vjetar u leđa euru bili su današnji pokazatelji londonske tvrtke Markit o aktivnostima u proizvodnom i uslužnom sektoru eurozone, koji su osjetno nadmašili očekivanja.

Podaci po pojedinim članicama, poglavito za Njemačku i Francusku, bolji su no što se očekivalo, a u cjelini signaliziraju da bi eurozona u ovome tromjesečju mogla ostvariti blagi rast.

No, trgovci ocjenjuju da će dobici eura ipak biti ograničeni, budući da smjernice koje je dala Europska komisija ukazuju da će banka zadržati popustljivu monetarnu politiku a možda i dodatno smanjiti kamatne stope kako bi poduprla rast.

"Izvješće o indeksima menadžera nabave (PMI) za eurozonu poduprlo je tečaj eura. No, kada premaši 1,33 dolara, slijede nove prodaje", smatra Chris Walker, valutni strateg u Barclaysu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 02:41