UČINKOVIT, A JEFTIN

PROIZVEDEN FUTURISTIČKI TOP Američka vojska uskoro kreće s testiranjem razornog oružja budućnosti

 YouTube

WASHINGTON - Američka je vojska proizvela prototip novog futurističkog elektromagnetskog topa, koji ispaljuje projektile što jure pet puta brže od brzine zvuka.

Primjenu bi trebao imati u pomorskim bitkama, a nakon niza testiranja na kopnu, prvi test na jednom brodu američke ratne mornarice trebao bi biti izveden tijekom 2016. godine, objavljeno je u utorak.

Novo oružje koristi elektromagnetsku silu za lansiranje i ubrzanje projektila, što bi trebalo dovesti do znatnog pojeftinjenja ratovanja jer je pri ovakvim brzinama za efektno uništenje neprijateljskih meta dovoljno koristiti projektile koji koštaju oko 25.000 dolara po komadu, dok su trenutno u uporabi rakete koje po komadu koštaju oko milijun američkih dolara.

Prema riječima šefa istraživačkog odjela američke mornarice kontraadmirala Matthewa Klundera, kada ovaj top krene u masovniju uporabu, Amerikanci će biti gotovo nepobjedivi. 'Neprijatelj na nas može baciti bilo što, ali činjenica je da sada imamo mogućnost ispaljivanja velikog broja ovih jeftinih raketa i mislim da nas naprosto nije moguće nadjačati jer mi bez municije ostati nećemo.'

Glavni mornarički inženjer kontraadmiral Bryant Fuller uvjeren je da novi top predstavlja dosad neviđenu ofenzivnu sposobnost američke vojske, a sve uz nisku cijenu.

Domet projektila lansiranih iz novog topa trebao bi biti oko 110 nautičkih milja (oko 200 kilometara). Odluka o tome na koje će tipove ratnih brodova elektromagnetski topovi biti instalirani još nije donesena.

Mornarica je na YouTubeu objavila i demo snimku novog topa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 07:28