NEDOSTAJE 80 TIJELA ŽRTAVA

PROGLASILI PREKID VATRE ZBOG ISTRAGE NESREĆE Ruski stručnjaci stižu na mjesto pada Boeinga

Donjeck, 200714.Ukrajina, jedno od mjesta gdje su pali ostaci putnickog malezijskog aviona. 36 cetvornih kilometara je oznaceno kao moguce mjesto pada aviona dobrovoljci i sluzbe pretrazuju polja. Samo na ovoj lokaciji pronadeno je vise od 50 tijela.Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
 Srđan Vrančić / CROPIX

SYDNEY - Do 80 neotkrivenih mrtvih tijela moglo bi još uvijek biti na mjestu pada putničkog zrakoplova Malaysia Airlinesa u istočnoj Ukrajini, priopćila je u četvrtak australska vlada pritom izrazivši bojazan da Rusija "aktivno potkopava" istragu te tragedije.

"Dobili smo nasnažniju moguću potporu ukrajinske vlade, ali sukobi i dalje traju i nema primirja", izjavila je ministrica vanjskih poslova Julie Bishop za ABC.

"Bojim se da Rusija aktivno potkopava taj proces", kazala je.

Australija, SAD i Europa optužuju Moskvu da naoružava pobunjenike osumnjičene za rušenje leta MH17 17. srpnja. Rusija odbacuje te optužbe.

Međunarodni istražitelji ne mogu doći do mjesta pada zrakoplova kako bi potražili mrtva tijela i dokaze. Većina putnika bili su Nizozemci, Malezijci i Australci.

"Danas smo čuli da bi na mjestu pada još moglo biti do 80 mrtvih tijela", rekla je Bishop.

Ona je kazala da je ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio da je predan osiguravanju pristupa toj lokaciji, ali je to područje i dalje nesigurno.

U međuvremenu, ruski stručnjaci namjeravaju u četvrtak posjetiti mjesto pada malezijskog zrakoplova, srušenog nad istočnom Ukrajinom prije desetak dana, kako bi zajedno s međunarodnim timom istražitelja ispitali ostatke zrakoplova, objavila je ruska agencija Interfax pozivajući se na predstavnike ruskog civilnog zrakoplovstva.

"Ruski stručnjaci namjeravaju se sastati s čelnikom međunarodnog istražnog povjerenstva... i predati sve materijale koje je čelnik povjerenstva ranije tražio", navodi Interfax priopćenje ruske federalne agencije za zračni promet.

"Danas će ruski predstavnici također pokušati doći do područja na kojem je srušen zrakoplov Boeing 777 te zajedno sa stručnjacima međunarodnog istražnog povjerenstva ispitati stanje djelova zrakoplova na mjestu događaja", dodaje se u priopćenju.

Istodobno, ukrajinska je vojska objavila kako na jedan dan prekida svoju ofenzivu protiv proruskih separatista na istoku zemlje na zahtjev glavnog tajnika UN-a Ban Ki-moona kako bi se omogućio međunarodnim stručnjacima da dođu do mjesta pada zrakoplova.

"Danas je na djelu prekid vatre na zahtjev Ban Ki-moona kako bi se omogućio rad stručnjaka u zoni pada zrakoplova. Glavni stožer antiterorističke operacije odlučio je o jednodnevnom prekidu borbi", izjavio je glasnogovornik ukrajinskih snaga Oleksid Dmitračkievski.

Inače, SAD i Europska unija ovoga su tjedna nametnule ekonomske sankcije Moskvi, najoštrije mjere do sada. G7 je također upozorio Rusiju na posljedice.

Nove zabrane putovanja i zamrzavanje imovine koje je nametnuo EU odnose se na dužnosnike u Rusiji i Krimu i pripadnike Putinova užeg kruga.

Moskva je uzvratila zabranom uvoza gotovo svih vrsta voća i povrća iz članica EU-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. rujan 2024 16:06