NEKI ŽELE MUZEJ

Prodaje se Hitlerova rodna kuća

Lokalne vlasti strahuju da bi kuća mogla završiti u rukama 'radikalne desnice' te postala groteskni hram nacističkog vođe
 rodgerdean.org

Rodna kuća ratnog zločinca Drugog svjetskog rata, Adolfa Hitlera, uskoro bi se mogla naći na tržištu nekretnina s početnom cijenom od dva milijuna funti (nešto više od 16 milijuna kuna).

Međutim, lokalne vlasti u austrijskom gradiću Braunau-am-Inn, gdje je Hitler rođen, pokušavaju prodaju zaustaviti zbog straha da bi taj povijesni lokalitet mogao završiti u rukama 'radikalne desnice' koja bi ga pretvorila u groteskni spomencentar nacističkog vođe.

Gradonačelnik Braunaua, Gerhard Skiba, izjavio je kako bi idealna situacija bila da Hitlerova rodna kuća pripadne gradu koji bi je znao najbolje iskoristiti. No, gradski oci nemaju dovoljno novaca za kupnju spomenute nekretnine u ulici Salzburger Vorstadt na broju 15.

Dodaje i kako će se za pomoć obratiti državnoj upravi u Beču ukoliko se vlasnica kuće zaista odluči na prodaju.

Hitlerovi roditelji, majka Klara i otac Alois u toj su kući od 185 četvornih metara, u kojoj se već tada nalazila glasovita pivnica Gasthof Zum Pommer, unajmili sobu na prvom katu. Upravo se u toj sobi 20. travnja 1889. godine rodio budući nacistički vođa. Hitlerovi su u Braunau živjeli sve do 1892. nakon čega su se preselili u Linz.

Danas se Hitlerova kuća još uvijek nalazi u vlasništvu obitelji koja je bila otvorila poznatu pivnicu. Vlasnica, Gelinde Pommer, ističe kako se prodaje kuću jer je više ne želi 'imati na grbači'. Kuću još uvijek nije stavila na prodaju, no agenti za nekretnine su joj savjetovali prodajnu cijenu od dva milijuna funti.

U Hitlerovoj rodnoj kući nije ostalo ništa što bi upućivalo da se jedna velika povijesna ličnost rodila u njoj. Srušena je čak i Hitlerova rodna soba.

Jedini preostali znak nacističke ere su velika željezna vrata na ulazu u kuću s inicijalima MB, tajnika Hitlerove stranke Martina Bormanna, koji ih je tamo postavio nakon što je Hitler preuzeo Austriju 1938. Tada je i kuća proglašena nacionalnim spomenikom.

Bormann je Hitlerovu kuću kupio s nacističkim novcem i pretvorio je u kulturni centar za promicanje nacističke umjetnosti. Tijekom rata, Nijemci i Austrijanci su u kući odavali čast 'velikom vođi'.

Fanatizam za spomenutom kućom odlazio je toliko daleko da su je nacisti željeli raznijeti eksplozivom prije dolaska oslobodilačkih snaga Saveznika, no nisu uspjeli. Vraćena je u vlasništvo obitelji Pommer 1952., a od 1965. bila je škola, banka, tehnički institut te na koncu i centar za osobe s invaliditetom.

Povjesničari kuću žele pretvoriti u muzej, no Skiba je protiv toga ističući kako bi 'ljudi iz cijelog svijeta dolazili u Braunau vidjeti Hitlera'.

- Adolfa s ovim gradom ne povezuje ništa osim spomenika žrtvama nacizma. Ideja o muzeju, ovdje je tabu tema - zaključuje Skiba te dodaje kako lokalne vlasti proučavaju gradski statut ne bi li našli način da zaustave slobodnu prodaju kuće.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 08:39