SRBIJA

PROCURIO SASTAV VUČIĆEVE VLADE Dačić je ministar vanjskih poslova, kultura ostaje Tasovcu

Vučić nastavlja suradnju sa socijalistima, ali ima dogovor i sa Savezom vojvođanskih Mađara
Beograd, 230310.Ministarstvo unutrasnjih poslova.Ministar unutarnjih poslova Ivica Dacic.Foto: Boris Kovacev / CROPIX
 Boris Kovačev / CROPIX

Osebujni direktor Beogradske filharmonije Ivan Tasovac bit će ministar kulture i u novoj Vladi Srbije, a dosadašnji premijer Ivica Dačić preuzet će Ministarstvo vanjskih poslova.

Beogradski Blic objavio je sastav nove Vlade koju bi iduće četiri godine trebao voditi predsjednik Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić : usprkos premoćnoj pobjedi na izborima 16. ožujka na kojima je osvojio dvije trećine zastupničkih mjesta, Vučić se odlučio za nastavak koalicije s Dačićevim socijalistima, ali i na dogovor sa Savezom vojvođanskih Mađara.

Ta je manjinska stranka dosad podržavala Demokratsku stranku Dragana Đilasa, koja je oporbena na razini Srbije, ali vlada u Vojvodini.

Dačićevi socijalisti ostali su bez MUP-a. Ostala su im samo tri mjesta u Vladi: Ministarstvo poljoprivrede te Ministarstvo građevine, prometa i infastrukture, uz Ministarstvo vanjskih poslova, na koje je pikirao i bivši predsjednik Srbije Boris Tadić, no on je poručio da ne želi biti u istoj vladi s Dačićem.

Upravo ga je Dačić izigrao 2012. kad je razvrgnuo koaliciju s njim i okrenuo se Vučiću. U Vladi je i predsjednik manjinske stranke Rasim Ljajić, sada kao ministar trgovine, telekomunikacija i turizma. Gospodarskog stručnjaka Sašu Radulovića, koji se neposredno prije izbora posvađao s Vučićem i izašao iz Vlade, trebao bi zamijeniti još jedan nestranački stručnjak, Dušan Vujović, predstavljen kao ekspert Svjetske banke koji je radio na reformiranju ekonomija diljem svijeta.

.



Udovičić i dalje ministar sporta

Mladi povratnik iz SAD-a Lazar Krstić po Blicovim će informacijama ostati ministar financija, a vaterpolist Vanja Udovičić ostaje ministar sporta. U Vladu navodno ulazi Kori Udovički, bivša guvernerka Centralne banke i sestra Lenke Udovički, supruge Rade Šerbedžije. Ona bi trebala biti ministrica uprave. Šest od 16 ministara su nestranački kadrovi, među ostalima Tasovac, Krstić, Udovičić i Kori Udovički. Vučić je najavio da će Vlada biti manja od dosadašnje, sa 16 ministara i 18 članova. Njen sastav jučer je još bio neslužben jer se o njemu prvo morao izjasniti Glavni odbor SNS-a. Sjednica vodstva stranke bila je zakazana za jučer poslijepodne, a buduće ministre u nedjelju, 27. travnja, treba konačno potvrditi Skupština Srbije

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2024 15:51