KORAK PO KORAK

PROCURIO PUTINOV TAJNI PLAN 'Ukrajinu si je namjeravao prigrabiti i prije rušenja Viktora Janukoviča'

 AFP

Vladimir Putin pokrenuo je plan pripajanja dijelova Ukrajine Rusiji prije više od 12 mjeseci, otkrivaju dokumenti koje je objavio ruski dnevni list Nova gazeta .

Putinov ured navodno je osmislio detaljan plan iskorištavanja proruskih snaga u Ukrajini kako bi se Rusiji pripojili Krim te dijelovi istočne Ukrajine – sve to dok je na vlasti još uvijek bio Viktor Janukovič.

Prema dokumentu iz Nove gazete, Putin je Janukoviča smatrao 'politički bankrotiranim' te je smišljen plan koji bi pokrenuo lančanu reakciju događaja koji bi na kraju doveli do ruske ekspanzije prema zapadu.

Pomalo nevjerojatne tvrdnje dobivaju ne težini kad se zna da je Nova Gazeta ove godine nominirana za Nobelovu nagradu za mir te da je riječ o jednom od zadnjih neovisnih medija u Rusiji.

Dokument je Putinov ured prvi put navodno dobio na razmatranje između 3. i 12. veljače 2014. – istodobno kad je ukrajinski parlament donio odluku o opozivu Viktora Janukoviča.

Među detaljnim koracima paklenog plana istaknuto je kako Janukoviča nakon smjene treba predstaviti kao žrtvu državnog udara te ga prezentirati kao jedinog, legitimnog ukrajinskog lidera.

'Rusija treba ponuditi prekogranične sporazume i ostvariti direktne međunarodne veze s ukrajinskim teritorijima na kojima postoji stabilan proruski elektorski sentiment', stoji u navodnom dokumentu.

Dokument upozorava kako će ruska podrška tim područjima 'predstavljati teret za budžet u trenutnoj situaciji', ali se ujedno ističe kako će Rusija 'ostvariti neprocjenjivu dobit u vidu novih demografskih resursa te visokokvalificiranog ljudstva u području industrije i transporta'.

Autentičnost toga dokumenta nije moguće potvrditi, piše Reuters, a Nova gazeta nije objavila tko ga je pripremio niti je li ga Kremlj prihvatio.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je: "Sve su to novinske gluposti".

Rusija je većinski rusofoni Krim anektirala 21. ožujka prošle godine, a dosad je poginulo više od 5.600 ljudi u borbama ukrajinskih snaga i proruskih separatista koji su se sljedećeg mjeseca pobunili na istoku Ukrajine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 19:02