DETALJI O ATENTATIMA NA BEREZOVSKOG

PROCURILI NOVI DETALJI O NEUSPJELIM ATENTATIMA NA POZNATOG TAJKUNA 'Prestanite koristiti kremu za povećanje penisa, to je rusko oružje!'

Scotland Yard je štiteći Berezovskog nailazio na niz problema - spornu kremu naručivao je iz Moskve, a upotrebljavao je i neljudske količine Viagre
Boris Berezovski
 REUTERS

Puno je već redaka napisano o pokojnom ruskom oligarhu Borisu Berezovskom, ali nove informacije o njegovu ekstravagantno neobičnom životu i dalje pristižu.

U knjizi urednice BuzzFeeda Heidi Blake, naslovljenoj “Od Rusije s krvlju: Putinova nemilosrdna ubilačka kampanja i tajni rat”, otkriveno je da je Berezovski bio ovisnik o Viagri, proizvodima za povećanje penisa i maloljetnim djevojkama. Njegove neutažive strasti na kraju su ga sustigle, a umro je od vlastite ruke, objesivši se šalom od kašmira u kadi.

Dugo se sumnjalo da je dramatično samoubojstvo ustvari ubojstvo, s obzirom na pozamašan broj neprijatelja koje je Berezovski stekao. U jednom se trenutku čak sumnjalo da je inscenirao samoubojstvo te da, umjesto pod zemljom, leži na nekoj luksuznoj jahti okružen maloljetnicama. No, više od njegove smrti i zagrobnog života zanimljiviji je bio njegov flambojantni život.

Genij

Boris Berezovski bio je matematički genij kojega su brojni talenti odveli na studij u Moskvu, iako je tada Židovima u Sovjetskom Savezu bilo zabranjeno visoko obrazovanje. Nakon studija iskoristio je pad komunizma te pokrenuo biznis uvoza rabljenih automobila iz Njemačke i prodavao Lade. S vremenom je postao medijski tajkun, ulagao u nacionalnu aviokompaniju i imao svoje prste u naftnim poslovima. Pomoću novca je kupio politički utjecaj i moć, postao dio najužeg kruga Borisa Jeljcina i instalirao Vladimira Putina na čelo Rusije. Smatrao je Putina svojim prijateljem, ali mu se slijepo povjerenje obilo o glavu.

Kad je Putin zauzeo Kremlj, Berezovski je izgubio utjecaj, pokrenuta je istraga njegova poslovanja i da bi sačuvao živu glavu, morao je pobjeći u inozemstvo. Politički azil pronašao je u Velikoj Britaniji, ali ni tamo više nije mogao mirno spavati. Prema najnovijoj knjizi urednice BuzzFeeda, Berezovski je bio jedan od šestero ljudi na listi za odstrel koju je sastavio vrh moskovske vlade.

Nakon ubojstva pripadnika ruske tajne službe i disidenta Aleksandra Litvinenka radioaktivnim polonijem britanska policija pribojavala se da je sljedeći na redu Berezovski. Stavljen je pod posebnu zaštitu zbog sumnje da se nalazi pod “teškom opasnošću” od atentata. Postao je ruski državni neprijatelj broj 1. Britanske sigurnosne snage tjednima su češljale dokaze i otkrile tvornicu izvan Moskve u kojoj ruske sigurnosne službe kuhaju otrovne kemikalije pomoću kojih se rješavaju državnih neprijatelja.

Razvili su otrov koji može napraviti da ubojstvo izgleda kao prirodna smrt. Nakon što bi osoba unijela tu kemikaliju u tijelo, dobila bi srčani udar, brzo razvijajući rak i slične fatalne bolesti. Rusi su u laboratorijima radili na sofisticiranim kemijskim i biološkim oružjima, zastrašujućim izmjenama biomolekularne strukture koje bi standardni lijek mogle pretvoriti u smrtonosni koktel lijekova. Njihovi psihofarmatici mogli su destabilizirati osobu tako da bi prvo počela ekstremno mijenjati ponašanje koje bi se razvilo u nepodnošljive duševne patnje. Bez izlaza i pomoći, osoba bi si na kraju oduzela život.

Laka meta

Britanskim sigurnosnim službama nije bilo lako. Ruska savezna sigurnosna služba surađivala je s ruskom mafijom koja je imala veze i u Britaniji. Stručnjak za zaštitu koji je bio zadužen svakodnevno 24 sata štititi Berezovskog rekao je kako se isprva to činilo kao nemoguća misija. Berezovski je bio kao otvorena meta: pio je najskuplja vina i viskije (lako se mogu otrovati), koristio razne kreme i losione (lako se ubaci smrtonosna supstanca) te bio ovisan o Viagri, proizvodima za povećanje penisa (mogu se modificirati) i maloljetnim djevojkama (mogu biti plaćenice koje su poslane da ga ubiju).

Adrenalin

“Dobio sam taj apsurdni zadatak da uvjerim 60-godišnjeg milijardera kako bi se trebao riješiti svega toga”, prisjetio se stručnjak za zaštitu.

A djevojke nisu bile jedine koje je Berezovski lako puštao u svoj život. Iako su mu savjetovali da pripazi s kim se sastaje, on nije birao s kim će se družiti. Dotad je već stekao puno neprijatelja ne samo iz Moskve nego i iz korumpiranog svijeta biznisa. Britanci su ludjeli, a Berezovskog je sve to zabavljalo.

Organizirao je spektakularne konferencije za novinare na kojima bi nosio Putinovu masku i govorio kako ga planira svrgnuti. Međutim, nakon jednog posebno zapaljivog intervju za Guardian, u kojem je rekao da će maknuti Putina s vlasti uz pomoć insajdera iz Putinova kruga, situacija je postala ozbiljna. Moskva je poslala “čovjeka za odstrel”.

Movladi Atlangerijev, poznat kao “Lord” ili “Lenjin”, bio je jedan od najmoćnijih mafijaških šefova. I prije nego što je stigao u London, Berezovski je poslan van iz zemlje, u Izrael. Tajna služba pratila je Atlangerijeva tjednima dok nije dobila dokaze za uhićenje. Naposljetku su ga uhvatili, proglasili personom non grata i vratili u Rusiju. Berezovskom je savjetovano da se pritaji i ne govori ništa o tome.

Sljedeći je dan sazvao konferenciju za novinare. “Želim vas obavijestiti da je Scotland Yard upravo spriječio pokušaj mog ubojstva. Riječ je o istim osobama koje su organizirale ubojstvo Litvinenka. Ne o osobama, nego o Putinu”, svečano je objavio Berezovski. Britanska policija osjećala se izigrano, a Atlangerijev je platio životom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 06:45