NESREĆA U SAD-U

PROCURILA RADIJACIJA IZ SKLADIŠTA NUKLEARNOG OTPADA Ministarstvo uvjerava građane da nema razloga za paniku

In this photo taken on Thursday, March 31, 2011 by Japan Maritime Self-Defense Force and released by Japan Defense Ministry Friday, April 1, JMSDF personnel all in protective suits spray water to clean a tugboat, not shown, that towed a U.S. military barge carrying pure water to the quay of the tsunami-stricken Fukushima Dai-ichi nuclear complex in Okumamachi, Fukushima Prefecture, northeastern Japan. (AP Photo/Japan Defense Ministry) EDITORIAL USE ONLY
 AP

NEW MEXICO - Skladište radioaktivnog otpada u rudnicima soli u Carlsbadu u američkoj saveznoj državi Novi Meksiko prije desetak je dana zabilježilo curenje radijacije po prvi puta od kada je ovaj 'Testni pogon za izolaciju otpada' započeo s radom od 1999. godine. Međutim, američko ministarstvo energetike tvrdi kako su zabilježili samo 'blago' povećanje radijacije.

- Ove koncentracije su daleko ispod razine koja bi predstavljala opasnost za stanovništvo ili okoliš – navodi se u priopćenju iz ministarstva o curenju koje je zabilježeno na Valentinovo.

Moguća doza radijacije prema svakom od uzoraka zraka uzetih nekoliko dana nakon curenja iznosila je manje od jednog milirema, što je oko desetina količine radijacije koju dobije pacijent prilikom RTG snimanja, navode u ministarstvu. U usporedbi s time, prosječni stanovnik SAD-a godišnje dobije oko 620 milirema od izlaganja izvorima radijacije koji se normalno pojavljuju u prirodi.

Testni centar u Novom Meksiku 'na siguran način' (kako se navodi na stranicama institucije) zbrinjava radioaktivni otpad koji potječe od vojnih aktivnosti. Otpad se trajno odlaže u prostorijama izdubljenim u naslagama soli oko 650 metara ispod zemljine površine – pustinje Novog Meksika. Otpad se uglavnom sastoji od ozračene odjeće, alata, opreme, tla i drugih materijala koji su kontaminirani radioaktivnim elementima.

Kasno navečer 14. veljače po prvi puta se oglasio alarm nakon što je zabilježena povećana radijacija u jednom dijelu kompleksa što je pokrenulo automatsko zatvaranje ventilacije kako bi se spriječilo curenje radijacije u okoliš. U podzemnom dijelu kompleksa u tom trenutku nije bilo zaposlenika, a oni koji su bili u nadzemnim zgradama bili su u privremenoj karanteni.

Nije objavljeno što je uzrokovalo curenje niti je li uzrok uklonjen kako se slični incidenti ne bi ponavljali.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 08:49