OPASNE NAMJERE NAJZATVORENIJE ZEMLJE SVIJETA

'PRIREMITE SE ZA RAT I UNIŠTENJE NEPRIJATELJA!' Kim Jong-unova poruka vojnicimana granici s Južnom Korejom

Sjeverna Koreja danas je nakon dvadeset godina prekinula primirje s južnim susjedima
This picture, taken by North Korea's official Korean Central News Agency on March 7, 2013 shows North Korean leader Kim Jong Un (C) using a pair of binocular to look south as he inspects Jangjae Islet Defence Detachment near South Korea's Taeyonphyong Island in South Hwanghae province, North Korea's southwestern sector of the front. AFP PHOTO / KCNA via KNS ---EDITORS NOTE--- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / KCNA VIA KNS" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
 AFP

Sjevernokorejski vođa Kim Jong-un u jeku jačanja tenzija na Korejskom poluotoku poručio je svojim vojnicima da se pripreme za "totalni rat", javljaju svjetski mediji.

Kim Jong-un danas je posjetio sjevernokorejske trupe ukopane uz granicu s Južnom Koreju uz otok Yeonpyeong i pozvao ih da budu spremni za "uništenje neprijatelja".

NAKON VIŠE OD 20 GODINA Odgovor na oštre sankcije Ujedinjenih naroda: Sjeverna Koreja prekinula primirje s Južnom Korejom

Inače, otok Yeonpyeong bio je žrtvom artiljerijskog napada sjevernokorejskog topništva 2010. godine u kojem su poginule četiri osobe, a njih 19 je bilo ranjeno.

Snimljen s dalekozorom okrenutim prema Južnoj Koreji, Kim Jong-un je naglasio da "vojnici u svakom trenutku moraju biti spremni krenuti u akciju i uništiti neprijatelja", izvjestila je sjevernokorejska državna agencija.

'NEMA VIŠE JAHTI, SPORTSKIH AUTA I NAKITA!' Vijeće sigurnosti izglasalo sankcije Sjevernoj Koreji

Huškačka reakcija Kim Jong-una uslijedila je nakon novih sankcija Vijeća sigurnosti UN-a uvedenih zbog trećeg nuklearnog testiranja Sjeverne Koreje u veljači.

Poništavanje sporazuma o nenapadanju izazvalo je snažne reakcije u Južnoj Koreji.

- Ako nas Sjeverna Koreja napadne nukleranim oružjem, režim Kim Jong-una će nestati s lica Zemlje - odgovorio je na prijetnje glasnogovornik južnokorejskog ministra obrane.

Podsjetimo, Sjeverna Koreja je objavila u petak da se povlači iz svih sporazuma o nenapadanju s Južnom Korejom te da prekida vezu crvenim telefonom između dviju zemalja, nekoliko sati pošto Vijeće sigurnosti UN-a usvojilo nove sankcije protiv Pjongjanga.

Sjeverna Koreja "poništava sve sporazume o nenapadanju između Sjeverne i Južne Koreje", objavila je službena novinska agencija KCNA.

Glavni sporazum o nenapadanju potpisan je 1991. Obvezivao je dvije zemlje da mirno riješe razmirice i izbjegavaju nasumične vojne sukobe.

Pjongjang je također objavio da zatvara glavni pogranični prolaz Panmunjom u demilitariziranoj zoni i prekida vezu crvenim telefonom između Sjevera i Juga koja je uvedena još 1971, kako bi se olakšala komunikacija pripadnika vlasti u vrijeme izrazitih napetosti između dviju zemalja.

Sjeverna Koreja raspolaže s ozbiljnim vojnim arsenalom, no iako je prijetnja preventivnim nuklearnim napadom na Sjedinjene Države mrtvo slovo na papiru, Južna Koreja i Japan u dometu su njezinih topničkih i raketnih napada.

Naravno, pod najvećim je rizikom Južna Koreja, posebno Seul koji je svega pedesetak kilometara od sjevernokorejske granice, ali mirno spavati ne može niti tisuću kilometara udaljeni Japan koji je u dometu sjevernokorejskih raketa srednjeg dometa.

Gledajući statistiku, sjevernokorejska vojska djeluje moćno i brojčano je snažnija od južnokorejske i u ljudstvu i u opremi. Sjeverna Koreja raspolaže s 1,2 milijuna vojnika, duplo više od Južne, koja zato ima podršku 26.000 američkih vojnika koji su u zemlji stacionirani.

Međutim, sposobnosti sjevernokorejske vojske ipak nisu takve kakvim ih brojke sugeriraju. Osiromašena Sjeverna Koreja gotovo da je odustala od financiranja konvencionalne vojske i sredstva usmjerila u razvoj nuklearnih i balističkih kapaciteta. "Konvencionalna vojska je jako skupa. Sukob konvencionalnim vojskama brzo postaje sukob novcem, a u tome Sjeverna Koreja ne može pobijediti", kaže Shin In-kyun, čelnik Korejske obrambene mreže, udruge vojnih analitičara u Seulu. Sjevernokorejski vojnici loše su obučeni, pa čak i slabo hranjeni.

Sjeverna Koreja ima oko 12.000 topova, većinom razmještenih uz granicu. Topništvom je sposobna otvoriti iznenadnu i masovnu paljbu po Seulu, kaže Shin.

Pjongjang u svom operativnom arsenalu ima i rakete dometa 3000 kilometara, što znači da ne samo da može udariti bilo gdje po Japanu, nego može napasti i Guam u Mikroneziji, formalno američki teritorij.

Sjeverna Koreja također ima i podmornice, te više od 820 borbenih zrakoplova u usporedbi s južnokorejskih 460. Pjongjang, međutim, nema nedovoljno goriva da bi zrakoplovi redovito izvodili trenažne letove i da bi se održavala borbena sposobnost pilota. Sjeverna Koreja im 4200 tenkova, a Južna 2400, iako su njezini moderniji i bolje održavani.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 04:58