ANGAŽMAN U 'NEVOLJAMA'

PRIPADNICI TAJNIH BRITANSKIH POSTROJBI 'Ubijali smo nenaoružane civile u Sjevernoj Irskoj!

"Ako bi bilo potrebno pucati, onda bi pucali", rekao je jedan od članova MRF-a koji je pred kamerama imao zaštićen identitet
 AFP

Specijalne tajne postrojbe vojske Velike Britanije ubijale su nenaoružane civile u Sjevernoj Irskoj tijekom svog angažmana u tamošnjim "Nevoljama", sukobu protestanata i katolika, objavljeno je.

Bivši članovi Vojnih snaga za reakciju (Military Reaction Force - MRF.) priznali su to u razgovoru za BBC i njezinu emisiju Panorama. Oni su bili, kako su rekli, zaduženi za hvatanje članova IRA-e i to onih koji su bili osumnjičeni za najokrutnije terorističke napade. Članovi MRF-a patrolirali su ulicama Belfasta u civilnim odijelima u potrazi za svojim metama.

"Ako bi bilo potrebno pucati, onda bi pucali", rekao je jedan od članova MRF-a koji je pred kamerama imao zaštićen identitet.

Upitani da li im se ikada dogodilo da bi pucali na osumnjičenika čak i ako ne bi bili sigurni da ima pištolj kod sebe, jedan od članova MRF-a je odgovoro da se to događalo.

Panorama je identificirala sa sigurnošću najmanje deset nenaoružanih civila koji su bili ubijeni u akcijama MRF-a, te dodala kako ih je bilo sigurno puno više od toga.

MRF je rasformiran 1973., sa uništenom dokumentacijom o njemu, a niti jedan od intervjuiranih članova nije htio govoriti o detaljima bilo koje od njihovih akcija. Obitelji nekih od ubijenih najavili su kako će tužiti britansko ministarstvo obrane nakon novih informacija objavljenih u Panorami.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 14:50