UNIŠTENA NADA ZA MIR

PRIMIRJE PRED TOTALNIM KRAHOM Nitko ne povlači teško naoružanje, vodi se bitka za ključni ukrajinski grad

 AFP

Usprkos proglašenom primirju teške borbe vode se u Ukrajini, točnije u gradu i željezničkom čvorištu Debaljceve.

Pobunjenici tvrde da njihove snage drže veći dio grada, glavno prometno čvorište, te da ga 'čiste', no ukrajinske vlasti to negiraju, i ustraju na tome da još uvijek kontroliraju sve glavne točke u gradu. Ipak, priznaju da se vode ulične borbe za svaki pedalj strateški važnog mjesta.

'Nemamo moralno pravo prestati se boriti za Debaljceve', izjavio je glasnogovornik samoproglašene Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin.

Međunarodni promatrači koji bi trebali nadgledati poštivanje dogovora o prestanku borbi trenutačno uopće nisu u mogućnosti ući u sam grad.

Istodobno, ukrajinske vlasti optužile su separatiste za kršenje prekida vatre ističući da su nade koje su se polagale u mirno rješenje sukoba sada uništene.

Glasnogovornik ukrajinske vlade Valerij Čali pozvao je sve sudionike mirovinskih pregovora u Minsku da ulože svoj protest zbog najnovijih akcija proruskih pobunjenika.

Ni proruski pobunjenici ni Ukrajina zasad nisu ispoštovali svoj dio dogovora, niti su počeli povlačenje svog teškog naoružanja kako je bilo dogovoreno u Minsku.

Obje strane dobile su dva dana roka za početak povlačenja.

EU: teško naoružanje "danas" povući iz istočne Ukrajine

Europska unija u utorak je pozvala da se "danas" povuče teško naoružanje s bojišta na istoku Ukrajine, kao što je dogovoreno prošli tjedan u Minsku, i još jednom zatražila od zaraćenih strana da prekinu sukobe.

"Još jednom podsjećamo da se sve strane moraju strogo pridržavati odredbi dogovora potpisanog prošli tjedan i bez odlaganja ih provesti", izjavila je na konferenciji za novinare u Bruxellesu glasnogovornica diplomatske službe Catherine Ray.

To znači, pojasnila je Ray, "prekid svih vojnih operacija i početak, s današnjim danom, povlačenja teškog naoružanja" s linije bojišnice. Do sredine dana, međutim, teško se naoružanje ni centimetra nije povuklo s crte bojišta.

Ukrajinska vojska i proruski separatisti međusobno se optužuju za kršenje primirja koje je stupilo na snagu u ponoć na nedjelju. Obje strane također tvrde da je u postojećim uvjetima nemoguće prionuti ispunjenju te odredbe.

Sukobi su i dalje žestoki oko grada Debalceve, gdje je ukrajinska vojska u okruženju pobunjenika. Prema najnovijim informacijama, sukobi su se premjestili u unutrašnjost grada.

"Još uvijek nas brine nastavak borbi u i oko Debalceva", dodala je Ray.

Ona je istaknula da EU "žali zbog problema koje pobunjenici rade posebnoj promatračkoj misiji OESS-a koji ne mogu doći do tog grada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 05:27