RUSIJA

PRIJETI MU GODINA U ZATVORU JER NE VJERUJE U BOGA Ateist na internet potralu rekao da nema Boga pa ga tužili i poslali na psihijatriju

A serviceman of the Belarussian Interior Ministry's special force kisses a cross during a service to celebrate Orthodox Christmas at a military base in Minsk, Belarus January 7, 2016. Orthodox Christians celebrate Christmas on January 7, according to the Julian calendar. REUTERS/Vasily Fedosenko - RTX21EHD
 © Vasily Fedosenko / Reuters

Jednom muškarcu iz južnih predjela Rusije prijeti zatvorska kazna od godinu dana zbog toga što je "uvrijedio osjećaje vjernika" time što je u jednoj raspravi na internetu istaknu da "nema Boga", piše Guardian .

Na sudu se Viktor Krasnov (38) pojavio u srijedu, a optužnica protiv njega dignuta je na temelju kontroverznog zakona iz 2013. godine usmjerenog na punk-art grupu Pussy Riot koja je sablaznila Rusku pravoslavnu crkvu performansom u katedrali u Moskvi.

Krasnov je na humorističkom portalu iz svojeg grada Stavropola napisao:

- Ako ja kažem da je zbirka židovskih bajki pod imenom Biblija potpuno sr***. Barem za mene. Nema Boga! - zaključio je Krasnov.

Jedna od mladih osoba koja je s Krasnovom sudjelovala u raspravi ga je prijavila zbog vrijeđanja osjećaja pravoslavnih vjernika. Prije nego je suđenje počelo prošlog mjeseca Krasnova su i smjestili na mjesec dana u psihijatrijsku bolnicu na promatranje, prije nego je utvrđeno da je mentalno zdrav.

Njegov odvjetnik ističe da je Krasnov jednostavno ateist koji se našao na meti progona od strane fundamentalistički nastrojenih vjernika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 09:41