ŽIRINOVSKI LUDUJE

PRIJEDLOG RUSKOG ULTRADESNIČARA 'Poljaci, Rumunji i Mađari, uzmite i vi teritorij Ukrajincima!'

 AFP

Ruski ultranacionalist i potpredsjednik Dume Vladimir Žirinovski poslao je ministarstvima vanjskih poslova triju susjeda Ukrajine - Poljske, Mađarske i Rumunjske - poziv da "slobodno vrate svoje teritorije koji su sada pod ukrajinskom vlašću".

Naime, Paktom Molotov-Ribbentrop iz 1939. godine, kao i nekim međudržavnim sporazumima nakon Drugoga svjetskog rata, neke dijelove tih zemalja tadašnji sovjetski vođa Staljin priključio je Ukrajini, odnosno SSSR-u.

Žirinovski tako službenim pismom predlaže vladama tih zemalja da vrate "svoj" teritorij na zapadu Ukrajine, dok bi Rusija "dobila svoje na istoku zemlje. Ukrajina bi se, prema prijedlogu tog poznatog radikalnog ruskog političara, svela na nekoliko središnjih okruga oko Kijeva jer je samo to "iskonska Ukrajina".

Žirinovski je Poljacima čak poručio da tako "uspostave povijesnu pravdu" te pozvao domoljube u Mađarskoj, Poljskoj i Rumunjskoj da "iskoriste trenutak jer u Ukrajini sada ne postoji država".

Poljskoj tako nudi Galiciju, Mađarskoj ukrajinsko Zakarpatje, koje je bilo u sastavu Čehoslovačke, odnosno Slovačke do 1945. godine, te Rumunjskoj područje oko grada Černovci.

Predstavnici poljskoga Ministarstva vanjskih poslova izjavili su da su zgroženi dopisom iz Moskve i nisu očekivali da takve sulude ideje mogu biti ponuđene kao službeni prijedlog.

I dok iz Moskve nude ukrajinski teritorij drugim državama, ukrajinska vojska, odnosno ono što je od nje ostalo, povukla se s Krima.

- Oni koji nisu prešli na rusku stranu, otišli su u Ukrajinu - kazao je potpredsjednik krimske vlade Rustam Temirgalijev.

Bivši zapovjednik ukrajinske mornarice Denis Berezovski, koji je prešao na rusku stranu početkom krize na Krimu, imenovan je dozapovjednikom ruske Crnomorske flote.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 13:06