SMRTONOSNA POŠILJKA

PRESUDA ZA OTROVNA PISMA Glumica koja je željela ubiti Obamu osuđena na osamnaest godina zatvora

Teksaška glumica koja je priznala slanje toksičnih pisama s ricinom američkom predsjedniku Baracku Obami i tadašnjem gradonačelniku New Yorka Michaelu Bloombergu osuđena je u srijedu na 18 godina zatvora, javlja CNN.

Shannon Guess Richardson (36) uz zatvorsku kaznu mora platiti i 367.000 dolara naknade.

- Današnja presuda donosi odgovarajući i pravedan kraj jednom od najbizarnijih slučajeva ikad - kazao je u izjavi teksaški tužitelj John Bales.

Richardson je u prosincu prošle godine priznala posjedovanje toksina namijenjenog za upotrebu kao oružje.

Iako je optužnica zahtijevala maksimalnu kaznu, doživotni zatvor, tužitelji su kazali da je Richardson tada postigla nagodbu prema kojoj neće služiti kaznu dulju od 18 godina.

Tri kuverte s visokotoksičnim supstancama dobivenima od vrste graha poslane su iz Shreveporta u Louisiani u svibnju 2013. godine, nakon što je, kako je istraga pokazala, Richardson putem interneta kupila grah i lužinu, još jedan sastojak ricina.

Richardson je živjela u Novom Bostonu u Teksasu, oko 140 kilometara od Shreveporta.

Osim predsjedniku Obami i tadašnjem gradonačelniku Bloombergu, pismo je poslano i Marku Glazeu, tadašnjem direktoru fundacije iz Washingtona koja se bori protiv ilegalnog oružja.

Pisma su otkrivena prije nego li su bilo koga otrovala.

Richardson, koja je inače glumila male uloge u serijama "Živi mrtvaci" i "Vampirski dnevnici", krivicu za slanje pisama prebacila je na muža s kojim se razišla.

Ali Richardson je pala na poligrafskom ispitivanju. Konačno je istražiteljima priznala da ona sama stoji iza cijele urote.

Nathaniel Richardson je demantirao upletenost, kazavši da je Richardson svalila krivicu na njega jer je željela okončati njihov brak.

Podnio je papire za razvod u lipnju 2013., ali Richardson je ostala trudna. Prema izvješćima, Richardson je rodila dječaka Brodyja u srpnju 2013.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 17:27