DRAMATIČNO SUĐENJE

PRESUDA PISTORIUSU Kriv je za ubojstvo iz nehaja, ali do izricanja kazne bit će na slobodi

Također ga je proglasila krivim za neoprezno rukovanje vatrenim oružjem u restoranu
Olympic and Paralympic track star Oscar Pistorius listens to the verdict in his trial at the high court in Pretoria on September 12 2014.A South African judge on Friday found Olympic and paralympic track star Oscar Pistorius guilty of culpable homicide for the Valentine's Day shooting last year of his model girlfriend Reeva Steenkamp.As Pistorius stood impassively in the dock with his hands folded in front of him, Judge Thokozile Masipa read out her verdict, which could carry a sentence of up to 15 years in prison. AFP PHOTO/Siphiwe Sibeko/POOL
 SIPHIWE SIBEKO/AFP

NOVO 13:15 Sutkinja Masipa dopustila je Oscara Pistoriusa da izricanje kazne čeka na slobodi, odnosno produljila mu je jamčevinu.

U sudnicu će se ponovno vratiti 13. listopada kada počinje saslušanje prigovora tužiteljstva i obrane na presudu, koje može potrajati do tri dana, nakon čega će sutkinja izreći kaznu.

-----------------------------------------

12:50 Međunarodni paraolimpijski odbor (IPC) priopćio je da će Oscaru Pistoriusu biti omogućeno nastupati na paraolimpijskim natjecanjima, bez obzira na osuđujuću presudu za ubojstvo.

- Oscar je napravio velike stvari za paraolimpijski pokret, on je inspiracija milijunima ljudi diljem svijeta. Ako će poželjeti nastaviti s atletskom karijerom, naša vrata bit će mu otvorena, rekao je Craig Spence, predstavnik za medije IPC-a.

-----------------------------------------

11:35 Dok sutkinja odlučuje o jamčevini, osuđenog Oscara Pistoriusa poslali su u zatvorsku ćeliju, prvi puta od veljače kada je uhićen.

Svoju odluku objavit će u 12.30 sati.

-----------------------------------------

PRETORIA - U nastavku izricanja presude južnoafrička sutkinja Thokozile Masipa proglasila je uipetak Oscara Pistoriusa krivim za ubojstvo iz nehaja. Također ga je proglasila krivim za neoprezno rukovanje vatrenim oružjem u restoranu, ali oslobodila druge optužbe pucanja iz automobila.

Poznati paraolimpijac (27) tvrdio je cijelo vrijeme da nije kriv. Na Valentinovo prošle godine u svom domu ustrijelio je svoju 29-godišnju djevojku Reevu Steenkamp, koja je bila iza zatvorenih vrata u WC-u, jer je mislio da je riječ o provalniku.

Prijeti mu do 15 godina zatvora za kazneno djelo ubojstva iz nehaja i još pet godina za rukovanje vatrenim oružjem na javnom mjestu.

Dok je sutkinja Masipa izricala presudu, čini se da su svi nazočni prestali disti, opisuje Daily Telegraph atmosferu u sudnici u Pretoriji.

Oscar Pistorius djelovao je smireno, ali i pomalo iznenađeno. Presuda je bilo očekivana, nakon jučerašnjih riječi sutkinje. Nije bilo slavlja na klupi Pistoriusovih.

Ne očekuje se da će sutkinja danas izreći zatvorsku kaznu za Pistoriusa. Vjerojatno će odrediti imali Pistorius pravo na jamčevinu, a potom odrediti datum sljedeć saslušanja nakojemu će i tužiteljstvo i obrana imati pravo na podnošenje prigovora. Nakon toga će sutkinja izreći kaznu bivšem atletičaru, na koju će obje strane imati pravo žalbe.

Nekad uspješni atletičar i danas je na sud stigao u pratnji zaštitara, koji su jedva raskrčili put do sudnice koju su okupirali mnogobrojni predstavnici medija.

Masipa je u četvrtak kada je počelo izricanje presude oslobodila Pistoriusa krivnje za namjerno ubojstvo, ustvrdivši da on nije mogao znati da će nekoga ubiti kad je pucao u vrata toaleta u svojoj kući. Ona je ustvrdila da je slavni paraolimpijac bio "neoprezan" kad je pucao u vrata toaleta iza kojih se nalazila 29-godišnja manekenka.

Alon Skuy
Paralympian Oscar Pistorius arrives at the High Court in Pretoria on September 12, 2014 where judgment in his trial will continue. Pistorius has been acquitted of murdering his girlfriend Reeva Steenkamp."The accused therefore cannot be found guilty of murder dolus eventualis [legal intent]... that however is not the end of the matter as culpable homicide is a competent verdict," said Judge Thokozile Masipa on Thursday.The State has not proved beyond reasonable doubt that the accused is guilty of premeditated murder. AFP PHOTO/: Alon Skuy/Pool

SIPHIWE SIBEKO
Paralympic track star Oscar Pistorius (L) chats to his uncle Arnold ahead of judgment in his murder trial at the High Court in Pretoria on on September 2014. South African Judge Thokozile Masipa on Friday found Oscar Pistorius guilty of culpable homicide, after he was cleared of intentionally murdering girlfriend Reeva Steenkamp. AFP PHOTO: Siphiwe Sibeko/Reuters/Pool

"Jasno je da on subjektivno nije mogao predvidjeti kao mogućnost da će ubiti osobu iza vrata, a kamoli da će to biti ubijena (Steenkamp) za koju je mislio da se nalazi u spavaćoj sobi", rekla je Masipa u četvrtak u prepunoj sudnici.

Pistorius (26), koji je optužen za ubojstvo svoje djevojke Steenkamp, 29-godišnje manekenke i pravnice, na Valentinovo 2013., tvrdi da je pucao u samoobrani misleći da je provalnik ušao u kuću, a državno odvjetništvo smatra da je pucao u svađi.

Izricanje presude uslijedilo je nakon suđenja koje je trajalo pet mjeseci i završilo je s 4.000 stranica transkripata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 21:47