KRVAVA BITKA

PREOKRET U RATU S DŽIHADISTIMA? Kurdi tvrde: 'Vraćamo izgubljene zone u Kobaneu'

 AFP PHOTO / ARIS MESSINIS / AFP PHOTO / ARIS MESSINIS

KOBANI Kurdski borci ostvarili su prve uspjehe u bitki za grad Kobani na sirijsko-turskoj granici jer osim što su se oduprli napadima džihadista Islamske države uspjeli su prodrijeti u komercijalnu zonu sjeveroistočno od grada i ući u područje jugozapadno od Kobanija, izvješćuje u ponedjeljak agencija dpa pozivajući se na kurdske dužnosnike i Sirijski opservatorij za ljudska prava.

Idris Nasan, dužnosnik u gradskoj vladi, kazao je da su nakon žestokih obračuna tijekom noći borci kurdskih Jedinica narodne zaštite (YPG) ušli u komercijalnu zonu, prisilivši borce IS-a na povlačenje, a prodrli su i u područje jugozapadno od grada.

Sirijski opservatorij za ljudska prava javlja da su borci YPG-a osvojili dva položaja IS-a južno od grada. YPG tvrdi da su njegovi borci u posljednjih 48 sati ubili 138 džihadista.

Ta nevladina udruga također javlja da su Kurdi napredovali na bojnom polju nakon intenzivnih zračnih udara međunarodne koalicije predvođene SAD-om na položaje IS-a istočno i južno od grada.

I dok se borbe nastavljaju, vođe sirijskih Kurda trebali bi se u Erbilu, u iračkom Kurdistanu, sastati s vođom iračkih Kurda Masudom Barzanijem kako bi razgovarali o premošćivanju jaza između dviju frakcija.

Kurdsko Nacionalno vijeće (KNC), blisko Barzaniju, optužilo je YPG i Stranku demokratskog jedinstva (PYD) da su Kobani i ostale gradove dovele u pogibeljnu situaciju ne dozvolivši KNC-u da se uključi u borbu.

Kobani je zbog borbi napustilo oko 200.000 ljudi, uglavnom Kurda, koji su izbjegli u Tursku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 06:47