NOVA AMERIČKA TAKTIKA

PREOKRET NAKON POGUBLJENJA Barack Obama nema izbora, sad mora uništiti Islamsku državu

Bijela kuća tvrdi da su američki specijalci neuspješno pokušali osloboditi Jamesa Foleyja

Potrošili smo milijune da ga nađemo. Unajmili smo privatnu međunarodnu istražiteljsku kompaniju koja ga je locirala u rujnu 2013., gotovo godinu dana nakon njegove otmice, i otada je pratila njegovo kretanje - izjavio je predsjednik uprave GlobalPosta Phillip Balboni, istaknuvši kako su ubijenog novinara Jamesa Foleyja (40) njegovi otmičari konstantno selili na nove lokacije.

Balboni tvrdi da su otmičari, tjedan dana prije barbarskog ubojstva čijom su snimkom šokirali svijet, poslali e-mail s upozorenjem.

“Odmah sam ga proslijedio vladi. Bili su bijesni zbog američkih zračnih udara na njihove položaje. Nisu zvučali kao u prethodnim javljanjima kad su imali novčane ili političke zahtjeve”, izjavio je Baldini.

PENTAGON O SNAZI ISLAMSKE DRŽAVE 'To još nikada nismo vidjeli. Veća su nam prijetnja od al-Qa'ide!'

Zarobljeni s američkim novinarom bili su i drugi strani reporteri. Za neke od njih je plaćena otkupnina. Baldini je izjavio kako se zna da su sve vlade, osim britanske u Europi, isplatile novac za spas svojih državljana.

U Britaniji se, pak, traži Foleyjev krvnik. Jedan bivši talac izjavio je da ga prepoznaje i da je riječ o izvjesnom Johnu iz Velike Britanije.

Prema tvrdnjama američke vlade, SAD je neuspješno pokušao spasiti ‘američke taoce u Siriji’ početkom 2014. Glasnogovornik Pentagona John Kirby ustvrdio je da su se u akciji spašavanja početkom ove godine američki specijalci spustili u jednu rafineriju, no da nisu našli taoce. Bio je to prvi sukob na kopnu američkih i ISIS-ovih vojnika.

Američki analitičari pak ističu kako je ovo za Obamu predstavlja prekretnicu u odnosu prema ISIS-u. Njegov govor u kojem se tu organizaciju “rakom modernog svijeta” ocjenjuju najbliže onom kako je ranije govorio Bush i najavom nove taktike čiji cilj neće biti ograničeno bombardiranje ISIS-a, nego njegovo uništenje, što je najavio i državni tajnik John Kerry.

Financijeri džihada stavljeni na listu Vijeća sigurnosti UN-a

Vijeće sigurnosti UN-a je dodalo na svoju crnu listu nekoliko imena ljudi koji se smatraju glavnim organizatorima i kanalima financiranja IS-a i drugih džihadista. Među nima su:.

Abdelrahman Mouhamad Zafir al Dabidi al Jahani

Al-Qa’idin poslanik u Siriji i jedan od “najtraženijih” kriminalaca u Saudijskoj Arabiji. SAD vjeruje da je dio grupe koja pokušava pomiriti skupine Al-Nusra Front i IS, a sudjeluje u financiranju i organizaciji Al-Nusra Fronta u Siriji.

Hajjaj Bin Fahd Al Ajmi

Kuvajćanin opisan kao tunel kojim se al-Nusri u Siriji šalje novac. Navodno redovito putuje između Kuvajta i Sirije i stavlja Kuvajćane na vodeće pozicije u Al-Nusri.

Abu Mohammed al Adnani

Glasnogovornik ISIL-a koji je proglasio Kalifat 29. lipnja i objavio da će se zemlja zvati “jednostavno IS”. Vjeruje se da je riječ o 36-godišnjem Sirijcu iz okolice Alepa.

Said Arif

Rođen u Alžiru, šef regrutacije stranih boraca, mnogih iz Francuske. Uhićen je u Damasku 2003., a u Francuskoj je osuđen 2007. za terorizam. No uspio je pobjeći 2012.

Abdul Mohsen Abdallah Ibrahim al Sharekh

Saudijac, al-Qa’din čovjek u Siriji, navodno je šef operacija te skupine u Siriji, a povezan je i s Pakistanom. U Siriji je vezan uz al-Nusru.

Hamid Hamad Hamid al-Ali

Iz Kuvajta, tamo je prikupio velike donacije za potporu Al-Nusre, za kupnju oružja i opreme. Pomogao je brojnim borcima da doputuju u Siriju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 02:04