REFORME U JEDNOJ OD NAJIZOLIRANIJIH ZEMALJA

Preokret: Nakon 20 godina vojne hunte Mianmar korak do ukidanja sankcija

 AFP

ZAGREB - Nakon što je SAD u petak objavio da će nakon 20 godina uspostaviti pune diplomatske odnose s Mianmarom i razmijeniti veleposlanike, u službeni posjet došao im je francuski ministar vanjskih poslova Alain Juppe.

Značajne geste

Nakon susreta s opozicijskom lidericom Aung San Suu Kyi, Juppe je jučer izjavio da cijela međunarodna zajednica pomno prati pozitivne signale koje šalje novi premijer Thein Sein.

- Mi, Francuska i EU, odgovorit ćemo pozitivno i konkretnim potezima na te značajne geste - najavio je Juppe.

Nije specificirao kako bi Europska Unija mogla pomoći jednoj od najsiromašnijih zemalja svijeta koja je desetljećima patila pod teškom diktaturom i međunarodnim sankcijama.

Juppe se s dojučerašnjom disidenticom Aung San Suu Kyi, koja je 1991. dobila Nobelovu nagradu za mir, sastao u njezinoj kući u kojoj je bila zatvorena najveći dio vremena u proteklih 20 godina.

Nova vlada od ožujka

Francuski ministar danas će se sastati s premijerom Seinom koji je pokrenuo reforme koje su iznenadile svijet. Reforme u Mianmaru, nekadašnjoj Burmi, počele su nakon što je nova vlada u ožujku prošle godine zamijenila vojni režim. Vojska je držala vlast gotovo neprekidno od 1958., a i novu vladu čine bivši generali, na čelu sa Seinom.

Mianmar je već 20-ak godina pod sankcijama SAD-a i EU, koji su najavili da je ključni uvjet za ukidanje sankcija oslobađanje političkih zatvorenika. U listopadu ih je pušteno 200, a u petak je oslobođen 561 zatvorenik. Pretpostavlja se da ih ima još nekoliko stotina do tisuću. Vlasti su dopustile Aung San Suu Kyi registraciju stranke za izbore u travnju i olabavile kontrolu medija.

Osloboditi zatvorenike

Prošli je mjesec američka državna tajnica Hillary Clinton posjetila Mianmar i izjavila da je SAD spreman podržati reforme te možda ukinuti sankcije. Clinton je jučer telefonski razgovarala sa Suu Kyi i ministrom vanjskih poslova te poručila kako očekuje da oslobode sve preostale političke zatvorenike, okončaju nasilje prema manjinama i prekinu vojne veze sa Sjevernom Korejom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 20:49