MOHAMAD DŽAVAD ZARIF

PREGOVARAT ĆE S AMERIKANCIMA SAMO AKO IM PRISTUPE S POŠTOVANJEM 'Nikada ne prijetite Irancu... Mi smo se uvijek odupirali pritiscima'

Mohammad Javad Zarif
 Andreas Gebert / REUTERS

Sjedinjene Države neće prisiliti Iran na pregovore, ali ako se vlasti u Washingtonu budu odnosile s poštovanjem, Teheran će odgovoriti u skladu s tim, rekao je u ponedjeljak ministar vanjskih poslova Mohamad Džavad Zarif.

Dvije zemlje u sve su oštrijem sukobu od svibnja kada je Washington povećao pritisak na Teheran naredivši svim zemljama da zaustave uvoz iranske nafte.

Washington je pooštrio sankcije i poslao dodatne snage na Bliski istok, a američki borbeni zrakoplovi zamalo su izvršili zračne udare na Iran kao odmazdu zbog iranskog obaranja američkog drona.

"Iran nikad neće popustiti pritisku SAD-a... Ako žele razgovarati, trebaju pokazati poštovanje", rekao je Zarif u govoru koji je uživo prenosila iranska državna televizija.

"Nikada ne prijetite Irancu... Iran se uvijek odupirao pritiscima i uzvraćao poštovanjem kada je bio poštivan", dodao je Zarif.

Američki predsjednik Donald Trump pozvao je na pregovore s Iranom "bez preduvjeta".

Teheran je isključio mogućnost razgovora s Trumpom dok se SAD ne vrati nuklearnom sporazumu iz kojega se povukao prošle godine, a zadnje američke sankcije protiv iranskog vrhovnog vođe ajatolaha Alija Hamneija nazvao je "idiotskima".

Hamnei je odbacio mogućnost bilo kakvih pregovora sa SAD-om dok je iranski predsjednik Hasan Rohani, koji je zauzeo puno pragmatičniji pristup odnosima s Washingtonom, ranije signalizirao da su razgovori mogući ako se ukinu sankcije.

Kao odgovor na povlačenje SAD-a iz nuklearnog sporazuma, Iran je u svibnju najavio da će učetverostručiti proizvodnju nisko obogaćenog uranija, a diplomati navode da ga samo nekoliko dana dijeli od dostizanja maksimalne dozvoljene supstance prema nuklearnom sporazumu.

U zadnjim razgovorima u petak u Beču kojima se nastojalo uvjeriti Iran da odustane od planova probijanja ograničenja, iranski izaslanik je rekao da su europske zemlje, potpisnice nuklearnog sporazuma, ponudile premalo zauzvrat.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 21:32