USTAVNI SUD OSPORIO

Predsjednik Behqjet Pacolli više neće biti na čelu Kosova

The newly elected President of Kosovo Behgjet Pacolli is pictured during a visit to the family of late former President Ibrahim Rugova on February 23, 2011 on his first official day as President. Kosovo's parliament elected construction tycoon Behgjet Pacolli as the new President of Kosovo on February 22, 2011. The vote was marred by a walkout of the three main opposition parties, which demonstrated against the decision of re-elected prime minister Hashim Thaci and his Democratic Party of Kosovo (PDK) to embrace controversial tycoon Behgjet Pacolli's New Kosovo Alliance in the new governing coalition. AFP PHOTO/ARMEND NIMANI
 ARMEND NIMANI

PRIŠTINA - Kosovski predsjednik Behgjet Pacolli jučer je trebao odstupiti sa svog položaja mjesec dana nakon što je izabran. Riječ je o novoj ozbiljnoj političkoj krizi koja potresa Kosovo. Pacolli je, naime, nakon izbora održanih krajem prošle godine dogovorio s Hashimom Thaçijem, relativnim izbornim pobjednikom, formiranje koalicije pod uvjetom da Thaçijeva stranka podrži bogatog poduzetnika s Kosova za predsjednika.

Sporni treći krug

Toj su se odluci protivili i neki ugledniji članovi Thaçijeve Demokratske partije Kosova, dok je opozicija, nakon što Pacolli u dva kruga glasovanja nije uspio dobiti potreban glasova, prije trećeg kruga napustila parlament.

Pacolli je tako u trećem krugu izabran, ali opozicija je odmah podigla ustavnu tužbu jer u parlamentu nije bilo dvotrećinske većine. Kosovski Ustavni sud u ponedjeljak je presudio da izbor Pacollija nije bio u skladu s ustavom, ali nije dao opširnije tumačenje svoje odluke.

Pacolli je odmah izjavio da će u potpunosti poštovati odluku Ustavnog suda čim je dobije u integralnoj verziji. To se pak dogodilo jučer oko podne kad je izvor iz kosovskog Ustavnog suda izjavio da će odluka suda uskoro biti proslijeđena svim stranama. No, do zaključenja ovog izdanja nikakvu odluku nisu donijeli ni vlada ni Pacolli.

Odbijanje opozicije

Kosovski mediji nagađali su da odluka suda neće biti do te mjere detaljna da bi dala uputu koje političke korake treba poduzeti već da je to prepušteno vladi koju vodi Hashim Thaçi.

Ako je tako, tada se taj bivši zapovjednik Oslobodilačke vojske Kosova nalazi pred teškom odlukom. Ako još jednom odluči izići s Pacollijem kao kandidatom, može biti gotovo siguran da će naići na odbijanje opozicije - a i nezadovoljstvo dijelova svoje stranke.

Ako pak odluči potražiti novog kandidata Pacolli bi mu mogao uskratiti suradnju. Zbog ovakve situacije mnogi su spekulirali da bi Kosovo, samo nekoliko mjeseci nakon održanih izbora, moglo izići na nove.

Kriza je na Kosovu počela još u rujnu prošle godine kad je ostavku dao predsjednik Fatmir Sejdiu jer je Ustavni sud zaključio da je neustavno što je sačuvao mjesto predsjednika stranke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 06:32