NA SUPROTNIM STRANAMA

PREDSJEDNIČKI IZBORI U ČILEU Bitka dvije prijateljice iz djetinjstva koje razdvojio Pinochetov puč

Dvije nerazdvojne prijateljice, kćeri čilenakih zrakoplovnih generala, našle su se na različitim stranama barikada
 AFP

Čileanci u prvom krugu predsjedničkih izbora nisu uspjeli izabrati šefa države, pa će to učiniti 15 prosinca u drugom krugu gdje će odabrati između bivše predsjednice i kandidatkinje ljevice 63-godišnja Michelle Bachelet koja je dobila 47 posto glasova i njezine suparnice iz desničarskog Neovisnog demokratskog saveza odlazećeg predsjednika Sebastiana Pineire 60-godišnja Evelyn Matthei ( 27 posto glasova). Dvije pretendentkinje na čelno mjesto Čilea bile su u djetinjstvu bliske prijateljice.

Michelle Bachallet i Evelyn Matthei rasle su zajedno, da bi ih vojni puč generala Pinocheta u rujnu 1973. godine razdvojio i usmjerio njihove živote u raznim pravcima. Dvije nerazdvojne prijateljice, kćeri čilenakih zrakoplovnih generala, našle su se na različitim stranama barikada. Naime, otac Michelle stradao je u huntinom zatvoru kao protivnik Pinocheta, dok je tata Evelyn vjerno služio desničarskog satrapa.

Bachellet je već bila čileanskom predsjednicom, kao prva žena u povijesti te najbogatije latinoameričke države od 2006. do 2010. godine. Svoju kampanju gradila je na obećanjima da će smanjiti (sve veći) jaz između bogatih i siromašnih. Iako kaže da «nije vjernica», odnosno da je prakticira ni jednu religiju, u tako katoličkoj sredini ta energična političarka ima puno pobornika jer je kazala kako će povećati poreze za najbogatije i ta sredstva usmjeriti na ekonomske reforme te na omogućavanje besplatnog školovanja te da želi promijeniti mnoge zakone koji još iz vremena hunte opstaju u Čileu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 17:40