KOMPROMISNI IZBOR

Predsjednica Kosova skromna je policajka zaljubljena u zubara

Atifeta Jahjaga nije članica ni jedne stranke, a navodno živi skromno u unajmljenom stanu
 AFP

ZAGREB - Nakon što je kosovski Ustavni sud poništio izbor kontroverznog biznismena Behgjeta Pacollija za predsjednika Kosova, proglasivši njegov izbor protuustavnim, Skupština Kosova je u četvrtak navečer na izvanrednoj sjednici izabrala predsjednicu, kao rezultat međustranačkog kompromisa, a na prijedlog američkog veleposlanika Christophera Della.

Prevoditeljski posao

Nova predsjednica Kosova je Atifete Jahjaga, dosadašnja zamjenica ravnatelja kosovske policije. Rođena je 1975. godine, diplomirana je pravnica, u policiji je isprva radila kao prevoditeljica, da bi nakon pohađanja raznih međunarodnih programa postala najviše rangirana žena u hijerarhiji kosovske policije.

Atifete Jahjaga nije članica niti jedne političke stranke na Kosovu, a prema pisanju tamošnjih medija, živi skromno u unajmljenom stanu u Prištini sa suprugom zubarom.

Novine pišu da je tijekom usavršavanja u SAD-u bila na tečaju i u FBI-u te se tamo sastala i s tadašnjim predsjednikom Georgeom Bushom te s budućom državnom tajnicom Hillary Clinton. Vjerojatno nije niti slutila da će je jednoga jutra nazvati američki veleposlanik i priopćiti joj da će uskoro postati predsjednica Kosova.

Pristao i Pacolli

Dell je za njezinu kandidaturu morao dobiti pristanak kosovskog premijera Hashima Thacija, vođe oporbe Ise Mustafe te poništenog predsjednika Behgjeta Pacollija. Glasovanje u kosovskoj Skupštini bilo je puka formalnost jer je Jahjaga već u prvom krugu dobila 80 posto glasova, više od dvije trećine.

Izbjegli krizu

Međustranačkim je dogovorom utvrđeno da se u sljedećih šest mjeseci izmijeni Ustav i organiziraju izravni izbori za predsjednika Kosova. Dio oporbe kritizirao je način izbora Jahjage za predsjednicu. - Iznenadili smo čak i Google jer se njezino ime nije moglo proguglati - rekao je jedan oporbeni zastupnik.

No, Kosovo je tim izborom, barem na nekoliko mjeseci, izbjeglo institucionalnu krizu i nove prijevremene izbore.

Kuverta američkog veleposlanika

Još se nije stišala afera SMS nakon što su mediji na Kosovu objavili fotografije razmjene poruka u kojima se vidi da je američki veleposlanik Christopher Dell umiješan u proces izbora Pacollija za predsjednika Kosova, a sada se pojavila priča o kuverti američkog veleposlanika.

Behgjet Pacolli ispričao je na televiziji kako je američki veleposlanik, tijekom razgovora s njim, premijerom Thaçijem i vođom oporbe Mustafom stavio jednu kuvertu na stol, rekao je da se unutra nalazi ime buduće predsjednice te će, ako se ne slažu, izgubiti američku potporu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 08:50