CHUCK YEAGER

PRASTARI AMERIČKI AS RAZJARIO BRITANCE Spustio im na Twitteru: 'Pokvareni ljudi, arognatni prema nama, a spasili smo ih u ratu!'

Chuck Yeager, arhivska fotografija iz 1997. godine
 Reuters

Nikada nije prekasno za trolanje na Twitteru, pokazuje nam primjer legendarnog američkog pilota, danas umirovljenog generala Chucka Yeagera, piše britanski Telegraph.

Slavni je as ove godine proslavio 93. rođendan, a najpoznatiji je kao prvi pilot koji je letio brže od zvuka, davne 1947. godine u zrakoplovu Bell X-1. Čvrsti je Chuck podvig postigao usprkos tome što je nekoliko dana ranije polomio rebra u padu s konja, a brže od zvuka letio je i u svojoj 89. godni, ovaj put u znatno modernijem zrakoplovu, lovcu F-15.

Da ga godine nisu nimalo ublažile, pokazuju i njegovi postovi na Twitteru gdje komentira svijet oko sebe, s posebnim "pikom" na Britance. Nakon što je jedan od njegovih pratitelja primijetio da ima poprilično oštar stav prema Otočanima i pitao zašto je to tako, stari Yeager nije štedio na "komplimentima":

- Arogantni su. Pokvareni prema Amerikancima koji su išli tamo i spasili ih. Bili su gadni kad sam bio tamo u posjetu prije par godina - žele mnogo toga, a ništa ne daju - britko je otipkao Yeager i razjario britanske korisnike Twittera.

Mnogi od njih prigovorili su da ne bi trebao generalizirati, ali Yeager nije odstupio ni milimetra:

- Britanci nisu bili nimalo prijateljski raspoloženi kad smo se kod njih borili u njihovom ratu - rekao je Yeager pa ga je jedan korisnik podsjetio da su se Britanci u tom ratu (govorimo o Drugom svjetskom ratu, op.a.) borili mnogo duže od Amerikanaca. Ni to nije pokolebalo vremešnog pilota:

- I što, zbog toga je u redu da budu argoantni i zli prema Amerikancima koji su riskirali svoje živote da spase Ujedinjeno Kraljevstvo? Naravno da ne - rekao je Yeager.

Na stranu rasprava koliko je Yeager u pravu, a koliko ogorčen prema Britancima, činjenica je da čovjek zna o čemu priča kad govori o Drugom svjetskom ratu. On je tijekom rata bio stacioniran u Velikoj Britaniji, a u borbi s njemačkim pilotima upisao je 11 pobjeda, od čega je u samo jednom danu srušio pet protivničkih aviona.

Osim rasprave o ratu, Yeager nije priznao Britancima ni da je dizajn zrakoplova u kojem je probio zvučnu barijeru zapravo ukraden od njih. General je samo odvratio - krivo.

Zanimljiv je bio i njegov odgovor na pitanje što misli o Edwardu Snowdenu, poznatom američkom zviždaču. "Izdajica?" - kratko je rekao Yeager.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 04:40