ŠAMAR AMERIKANCIMA

POZADINA PUTINOVA POSJETA KUBI Rusi kod Castra otvaraju svoju najveću špijunsku bazu

Rusi su iz Lourdesa mogli presretati komunikacije iz većih dijelova SAD-a. Zatvorena je 2001. godine
 AFP

Moskva i Havana postigle su dogovor o ponovnom otvaranju vojne baze SIGINT u Lourdesu na Kubi, nekad najvećeg špijunskog centra izvan Rusije, koji je zatvoren 2001. godine zbog financijskih problema i pritiska Sjedinjenih Država.

Baza je nekad bila dom tisućama ruskih vojnika i obavještajaca čiji je zadatak bio presretanje američkih komunikacija, kao i pružanje ključnih informacija ruskoj mornarici na zapadnoj hemisferi.

Rusi razmatraju otvaranje baze u Lourdesu još od 2004. godine, a ruski predsjednik Vladimir Putin sklopio je dogovor s kubanskim kolegom Raulom Castrom prilikom prošlotjednog posjeta otočkoj državi.

Baza u Lourdesu, predgrađu Havane, udaljena svega 250 kilometara od Sjedinjenih Država, otvorena je 1967. godine. Na vrhuncu Hladnog rata bila je najveći ruski obavještajni centar izvan teritorija matične države, s oko 3000 zaposlenih.

Rusi su iz Lourdesa mogli presretati komunikacije iz većih dijelova SAD-a, kao i razgovore između svemirskih postrojenja na Floridi i astronauta na svemirskim misijama.

Raul Castro, tada kubanski ministar obrane, 1993. godine se hvalio da Rusi preko Lourdesa presreću oko 75 posto svih komunikacija na teritoriju Sjedinjenih Država. Iako je taj postotak sigurno preuveličan, Castro vjerojatno nije mnogo pretjerao s brojkama.

Raspadom SSSR-a obujam zaposlenih u bazi je smanjen, ali je ona i dalje nastavila s operacijama. Kad je Rusiju 1998. godine pogodila velika financijska kriza, Moskva je sve teže pronalazila sredstva za financiranje zastarjelih postrojenja, uključujući i bazu u Lourdesu.

Za vrijeme Sovjetskog Saveza Rusi nisu Kubancima plaćali rentu za bazu, ali to se promijenilo 1992. godine. Tada je Moskva Havani počela isplaćivati stotine milijuna dolara za troškove održavanja baze.

Posljednji udarac stigao je u srpnju 2000., kad je Američki kongres izglasao Sporazum o povjerenju i suradnji SAD-a i Rusije, zakon koji Washingtonu brani bilo kakav rebalans ili oprost duga Moskvi ako se baza u Lourdesu ne zatvori.

Moskva je to i učinila 2001. Iste godine Rusi su zatvorili i vojnu bazu Cam Rahn u Vijetnamu.

Zasad nisu poznati nikakvi detalji oko otvaranja baze u Lourdesu, koja je trenutno dom odsjeka kubanskog Sveučilišta informacijskih znanosti.

Jedna od glavnih vijesti nakon Putinovog posjeta Havani jest i ta da će Rusija otpisati Kubi većinu duga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 05:12