NJEMAČKA U ŠOKU

Povučena kućanica i autoinžinjer 20 godina špijunirali za Rusiju

Jedino što je susjedima bilo neobično u vezi s Andreasom (54) i Heidrun (48) Anschlag bila su Heidrunina česta i duga telefoniranja u dvorištu, čak i usred najgore zime. A i pomalo smiješno prezime koje na njemačkom znači napad. Ništa sumnjivo nije primjetila ni njihova kći, studentica medicine.

Taj naizgled prosječan bračni par doselio se u grad Marburg na zapadu Njemačke krajem 80-ih. Bez ikakvih ispada živjeli su miran obiteljski život u svojoj bijelo okrečenoj kući s velikim vrtom i baš ničim nisu izazivali komentare male sredine u kojoj su proveli godine.

On je bio inženjer u automobilskoj industriji, a ona kućanica. Imali su pomalo čudan, istočnoeuropski naglasak, no susjedi su vjerovali da su Austrijanci koji su živjeli u Južnoj Americi.

Godišnje 100.000

Na iznenađenje svih u gradiću, Anschlagovi su spektakularno uhićeni u akciji komandosa pretprošle godine u listopadu u vlastitom domu. Optuženi su da su ruski špijuni koji 20 godina šalju podatke o Njemačkoj, EU i NATO-u Moskvi.

Glavni im je izvor bio zaposlenik nizozemskog ministarstva vanjskih poslova od kojeg su dobivali povjerljive dokumente i prosljeđivali ih ruskim poslodavcima. Navodno su za svoj rad posljednjih godina primali 100.000 eura godišnje. S tim diplomatom surađivali su od listopada 2008. do kolovoza 2011.

Suđenje špijunskom paru Anschlag počelo je u utorak pred sudom u Stuttgartu, a najviša kazna koja im prijeti je deset godina zatvora.

Slučaj podsjeća na onaj skupine ruskih agenata koji su uhićeni u SAD-u, a potom pušteni u zamjenu za ruske disidente na aerodromu u Austriji, baš kao u jeku zlatnog doba špijunaže, u vrijeme hladnog rata. Među njima je svjetsku slavu stekla atraktivna i najmlađa agentica, crvenokosa Anna Chapman.

Nije poznat pravi identitet njemačkih špijuna, tek da su ruskom kontaktu javljali pod kodnim imenima Tina i Pit. No vjeruje se da su njihova prava imena Saša i Olga.

Otkrio ih je, tvrdi Der Spiegel, isti izvor koji je otkrio američku špijunsku skupinu, jednako zastarjelih špijunskih metoda. Riječ je o američkoj krtici, bivšem ruskom pukovniku Aleksandru Potejevu, kojeg je Moskva prošle godine osudila u odsutnosti za izdaju i dezertiranje.

Na suđenju su se pojavili i građani Marburga koje zanimaju detalji priče o ruskim špijunima iz njihovog susjedstva i kako je hladni rat u njihovu gradu trajao daleko nakon pada Berlinskog zida, sve do 2011.

Pravi špijunski triler

Lokalni marburški novinar Mika Beuster kaže da priča ima sve elemente špijunskog trilera. I on kaže da ih ništa nije razlikovalo od susjeda, osim naglaska. Većina metoda kojima se špijunski par služio prilično je zastarjela, tvrdi novinar.

Par brani Horst-Dieter Potschke, u Njemačkoj poznat kao odvjetnik špijuna jer je branio dužnosnike Stasija i agente KGB-a. Najpoznatiji mu je klijent bio Gunter Guillaume, bliski suradnik njemačkog kancelara Willyja Brandta, čije je razotkrivanje dovelo do njegova pada u 70-ima. Potschke je novinarima prije početka suđenja otkrio kako se par nada da će biti zamijenjen za njemačke agente u Rusiji. Optuženi par se brani šutnjom.

Tužitelje, pak, najviše zanima tko su izvori informacija do kojih je par dolazio. Nizozemskom izvoru, uhićenom u ožujku 2012., suđenje bi trebalo početi u Nizozemskoj. Anschlagovima bi suđenje trebalo trajati do lipnja. Par je negirao sve optužbe, no više od toga nije želio izjaviti.

Šifrirane poruke slali preko komentara na YouTubeu

Vjeruje se da je Heidrun dva puta tjedno primala direktive iz Moskve uz pomoć radioprijemnika priključenog na dekoder i kompjutor.

Poruke su primali preko radija, no slali su ih preko satelita. Najvažnije su informacije dobivali iz danskog ministarstva vanjskih poslova jednom mjesečno.

Informacije su navodno razmjenjivali koristeći tajna mjesta, gdje su ostavljali, odnosno uzimali materijal.

Osim preko satelita, vjeruje se da je par slao dio podataka svojim poslodavcima u šifriranim komentarima na internetskoj stranici YouTube. Heidrun je tamo bila vrlo aktivna pod korisničkim imenom “alpska krava 1”.

Kad je specijalna ekipa upala u njihov dom u Marburgu, Heidrun je navodno upravo slala novu poruku šefovima. Kad je shvatila da je uhvaćena na djelu, bila je tako šokirana da je pala sa stolca povukavši sa sobom kabel, tvrde njemačke vlasti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 18:50