HAAG MOLIO ZLOČINCA DA ODE U BEOGRAD

POVRATAK KRVNIKA Šešelj dolazi u Srbiju i kreće u rušenje premijera Vučića

Vojislava Šešelja u Beogradu ne treba očekivati prije utorka, izjavio je u petak navečer za Radio televiziju Srbije srbijanski vicepremijer i predsjednik Nacionalnog vijeća za suradnju s ICTY-jem Rasim Ljajić. Kako je za Blic.rs kazala stjuardesa na letu A319 koji je nešto iza ponoći sletio u Beograd, Šešelj, kako su radikali okupljeni na aerodromu očekivali, nije bio među putnicima. 'Trebao se ukrcati na večerašnji let, stigao je na amsterdamski aerodrom, ali se od toga u posljednji tren odustalo', kazala je.
(FILES) A file photo taken on March 6, 2009 shows Serb ultranationalist leader Vojislav Seselj attending his trial on charges of crimes against humanity at the International Criminal Tribunal for the former Yugoslavia (ICTY) in The Hague. The tribunal is to rule on May 4, 2011 on a demand by Seselj to be acquitted for war crimes and crimes against humanity following the prosecution's presentation of evidence during the first stage of the process. He is charged with the persecution of Croat, Muslim and other non-Serb populations and their expulsion from areas of Croatia, Bosnia and Serbia between 1991 and 1994. AFP PHOTO/ POOL /VALERIE KUYPERS ***netherlands out - belgium out***
 AFP

Haaški sud odlučio je pustiti Vojislava Šešelja nakon što su liječnički nalazi pokazali da ima metastaze na jetri. Šešelj je na privremenoj slobodi, ali ga Haag pušta bez ikakvih uvjeta.

To znači da se može šetati po Beogradu, davati intervjue, držati govore, pa je Srpska radikalna stranka najavila da će on govoriti na mitingu dobrodošlice koji mu se sprema u subotu u Beogradu.

Jedini uvjeti koji su mu postavljeni jest da ne bude u kontaktu sa svjedocima i da se odazove pozivu na suđenje, rekla je glasnogovornica Suda Magdalena Spalinska. Predsjednik SRS-a dobrovoljno se predao Haagu prije 11 godina, ali još nije dočekao presudu po optužbi za sudjelovanje u udruženom zločinačkom pothvatu radi protjerivanja nesrba u Hrvatskoj te BiH od 1991. Ne zna se kad će mu presuda biti izrečena jer je jedan od trojice članova sudskog vijeća zamijenjen novim sucem kojemu treba vremena da se uputi u opsežan predmet.

Šešelj je pušten bez ikakvih uvjeta jer ga je Haag htio pustiti još u srpnju, no on je tad odbio izaći ako se od njega traži boravak u kućnom pritvoru. Sad su ga praktično molili da pristane izaći iz pritvora u Scheveningenu kako ne bi bio još jedan optuženik koji je umro u ćeliji prije presude. Vlada Srbije je u skladu s uobičajenom procedurom dala garancije da Šešelj može biti pušten, što znači da su garantirali Sudu da će se pridržavati uvjeta koje je Sud propisao i da će se odazvati idućem potezu Suda. Dok su u Vučićevoj vladi inzistirali da Šešelj potpiše da će se pridržavati tih uvjeta, on nije htio izaći jer nije želio ništa potpisati. Da bi pristao da bude pušten, i Haaški sud i Beograd morali su prihvatiti Šešeljeve uvjete, a ne obratno.

Rasim Ljajić, koji je godinama u srpskoj vladi zadužen za odnose s Haagom, izjavio je da se sada prvi put odustalo od izjašnjavanja optuženog o zahtjevima koje postavlja Haaški sud.

Odluka o puštanju, ističe, bila je donesena unaprijed jer se nikad prije nije od vlade Srbije tražilo da u samo dva-tri sata odgovori hoće li dati tražene garancije. Šešelj je pušten, ističe, prije svega zbog želje Tribunala “da izađe iz situacije u koju je sam upao zbog neprimjereno dugog suđenja Šešelju”.

Današnji predsjednik Srbije Tomislav Nikolić i predsjednik vlade Aleksandar Vučić karijeru su godinama gradili u Šešeljevoj Srpskoj radikalnoj stranci, a Šešelj je nerijetko bio otrovan prema svojim dojučerašnjim suradnicima. “Ako dođem u Srbiju, neću se baviti liječenjem, nego ću sve snage usmjeriti na osvetu”, navodno je poručio Šešelj ovaj tjedan u razgovoru sa srpskim diplomatima, prenio je Blic. Zato neki u Beogradu odluku Haaškog suda da pusti Šešelja smatraju političkim potezom.

Ministar rada Aleksandar Vulin danas je ujutro izjavio da u puštanju Vojislava Šešelja vidi pokušaj destabilizacije vlade Srbije i pokušaj zastrašivanja njezina predsjednika Aleksandra Vučića. Vulin je Šešeljevo puštanje na slobodu povezao prije svega sa stavom da se dobri odnosi Srbije i Rusije ne dopadaju Zapadu.

- Vlada je dala garancije bez kalkuliranja, ali mene brine politička poruka Haaga koji se ponaša kao politički sud - rekao je Vulin.

Vučić je tijekom posjeta francuskog premijera Vallsa Beogradu “svima onima koji pokušavaju ugroziti mir i stabilnost Srbije” poručio da neće uspjeti. “Stabilnost Srbije nećete srušiti”, izjavio je Vučić.

Boje se da im ne premine u Schveningenu

Tribunal ne bi volio da im Šešelj umre u Haagu. Mislim da je Sud u vezi Šešelja često donosio odluke koje je teško objasniti iz pravnog kuta - komentirala je dugogodišnja nevladina aktivistica Nataša Kandić. Prema njezinu mišljenju, bilo je dovoljno vremena da optuženi bude osuđen. Umjesto toga, Haag je našao način da zaključi taj slučaj i preda ga drugome zbog njegova zdravstvenog stanja.

- Mislim da je to izlaz koji nikako nije častan i profesionalan za jedan sud - ocijenila je Nataša Kandić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 09:39