PIŠE INOSLAV BEŠKER

POVRATAK CARAVAGGIOVE MAGDALENE Nađeno remek djelo nestalo prije 300 godina!

Napokon je nađena izvorna Caravaggiova Magdalena u ekstazi, slikana za kardinala Scipionea Borghesea - uvjerena je Mina Gregori, vjerojatno najveća stručnjakinja za djelo vjerojatno najvećega baroknog slikara. Prepoznaje ga po jedinstvenim energičnim potezima kista pri nanošenju bijeloga.

A iza je i bilješka: Magdalena zabačena u Chiaji, ondje na uslugu kardinalu Borgheseu u Rimu.

Kad je slikar i (slučajni?) ubojica, 39-godišnji Michelangelo Merisi iz Caravaggia , umro 18-VII-1610 od “groznice” (vjerojatnije: od bodeža po narudžbi Malteških vitezova) u Porto Ercoleu vraćajući se iz izgnanstva na Malti pod okrilje kardinala Borghesea, sa sobom je imao tri svoje slike, vjerojatno kao nadoknadu kardinalu-nećaku za trud i trošak.

Te tri slike bile su “dva sv. Ivana i Magdalena”, kako je Diodato Gentile, apostolski nuncij u Napuljskom Kraljevstvu, izvijestio Borghesea.

Te tri slike preuzela je u Napulju na čuvanje markiza Costanza Colonna, čija je palača bila baš u Chiaji, spomenutoj u bilješci na poleđini slike.

Jedan sveti Ivan je danas u Galeriji Borghese. Drugome se zametnuo trag. Po Evropi se nalaze mnoge kopije Magdalene - ali se čini da je original potkraj XVII vijeka iz Rima otišao u vlasništvo neke obitelji, koja ga je sada dala na ekspertizu, ali čuvajući anonimnost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. rujan 2024 23:41