SIMBOL OKUPACIJE

Povlačenje NATO-ovih snaga: SAD kontrolu nad 'afganistanskim Guantanamom' predao tamošnjim vlastima

BAGRAM - SAD je u ponedjeljak afganistanskim vlastima predao kontrolu nad zatvorom Bagram, često nazivanim i "afganistanskim Guantanamom" u kojemu se nalazi više od 3100 zatvorenika, uglavnom talibana i osumnjičenih terorista, u skladu s dijelom dogovora o transferu svih afganistanskih zatvora pod lokalnu kontrolu, a prije povlačenja NATO-ovih snaga krajem 2014.

"Danas svjedočimo ceremoniji predaje kontrole nad zatvorom Bagram afganistanskim vlastima", rekao je afganistanski ministar obrane Enajatulah Nazari.

Bagram je podignut prije desetak godina u blizini istoimene američke vojne baze, a nalazi se šezdesetak kilometara sjeverno od glavnog afganistanskog grada Kabula.

U njemu su zatočeni brojni talibani ili članovi al-Qa'ide. Prije deset godina zatvor je postao simbol američke okupacije za brojne Afganistance.

Afganistanski predsjednik Hamid Karzai rekao je kako je planirana predaja kontrole nad zatvorom velika pobjeda za nacionalni suverenitet.

Prema nekim navodima u zatvoru Bagram su se dogodili brojni slučajevi zlostavljanja zatvorenika, a među 3100 zatvorenika je i 50 stranaca. Glasnogovornik NATO-a Jamie Graybeal je pojasnio kako SAD još uvijek ima nadležnost uhićenja i zatvaranja osumnjičenika u Afganistanu, no da će nastaviti s transferom afganistanskih zatvorenika pod lokalnu vlast.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 14:08