SVE PO STAROM

Povijest prema Miloradu Dodiku: Zbog Jasenovca se dogodila Srebrenica!

Na skupu o Jasenovcu traže da se zaključkom utvrdi kako je nad Srbima, Romima i Židovima u NDH počinjen genocid
Banja Luka, 260209.Milorad Dodik, Premjer srpskog entiteta u BiH, Republike Srpske.Foto: Bruno Konjevic / CROPIX
 Bruno Konjević / CROPIX

BANJA LUKA - Činjenica je da se Srebrenica desila na kraju vojnih operacija tokom rata i koja je u osnovi imala sam Jasenovac i činjenicu da se o tome nije govorilo - izjavio je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik na međunarodnoj konferenciji o Jasenovcu koja je jučer počela u Banjoj Luci, a posvećena je genocidu nad Srbima, Židovima i Romima tijekom Drugog svjetskog rata u Nezavisnoj državi Hrvatskoj.

Predsjednik Izvršnog odbora Udruženja Jasenovac - Donja Gradina Vladimir Lukić, otvarajući skup, kazao je da je problematika Jasenovca proširena i na druga stratišta, a posebno na stradanja djece, žena i staraca, piše Oslobođenje.

Sudionicima je predloženo i usvajanje deklaracije o genocidu u Jasenovcu, u kojoj se traži da se zaključkom utvrdi kako je nad Srbima, Romima i Židovima u NDH počinjen genocid, te da je u Jasenovcu ubijeno 700.000 Srba, 23.000 Židova i 80.000 Roma.

Od Republike Hrvatske, navodi se u deklaraciji, zahtijeva se da odlukom svojih najviših organa prihvati odgovornost za počinjeni genocid nad Srbima, Hrvatima i Romima tijekom Drugog svjetskog rata u NDH, uključujući i područje BiH.

- Očekujemo da će deklaracija biti rušena i zaobiđena, pogotovo jer ćemo protiv sebe imati i Vatikan - zaključio je Lukić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 14:38