NAKON SKORO TISUĆU GODINA

POVIJESNI SUSRET NA KUBI Poglavar Katoličke crkve i ruski patrijarh zajedno prvi put nakon Crkvenog raskola 1054.

Russian Orthodox Patriarch Kirill (L) and Pope Francis embrace in Havana, February 12, 2016. REUTERS/Max Rossi
 MAX ROSSI

Papa Franjo i patrijarh Ruske pravoslavne crkve Kiril sastali su se u petak u Havani skoro 1000 godina nakon raskola istočnog pravoslavlja s Rimom, što je prvi susret u povijesti između jednog pape i ruskog patrijarha.

Dvojica vjerskih čelnika, gostiju komunističke kubanske vlade, razmotrit će jedan milenij dug raskol između Zapadnog i Istočnog kršćanstva.

Kubanski predsjednik Raul Castro i kardinal Jaime Ortega, najviši crkveni predstavnik na Kubi, pozdravili su Papu kad je izašao iz zrakoplova, nekoliko minuta prije nego se Franjo susreo s patrijarhom Kirilom.

Franjo, odjeven u bijelo s kalotom na glavi, i Kiril s crnom kapom i bijelom štolom i u crnoj halji pružili su si ruke i poljubili se u oba obraza kada su se susreli u terminalu. Potom su sjeli razgovarati s pomoćnicima uz njih.

Papa Franjo i ruski pravoslavni patrijarh Kiril zagrljajem su počeli svoj povijesni susret na Kubi, prvi između neke dvojice poglavara Istočne i Zapadne crkve nakon njihova raskola prije gotovo tisuću godina.

MAX ROSSI
Russian Orthodox Patriarch Kirill (3rd L) and Pope Francis (3rd R) stand with others during a meeting in Havana, February 12, 2016. REUTERS/Max Rossi

Pošto su se više puta poljubili u obraz, dvojica poglavara su prvo kratko razgovarala smiješeći se pred kamerama nekolicine fotografa u salonu u zračnoj luci Jose Marti u Havani.

"Napokon smo se susreli, mi smo braća", izrazio je zadovoljstvo papa Franjo, dodavši: "Očito je ovo Božja volja".

"Sada su stvari jasnije", rekao je pak ruski patrijarh s bijelom bradom i "kukolom" na glavi, tradicionalnim bijelim pokrivalom sa znakom križa.

Očekuje se da će zajednički pozvati na prekid progona i ubijanja kršćana na Bliskom istoku.

MAX ROSSI
Russian Orthodox Patriarch Kirill (L) and Pope Francis talk during a meeting in Havana, Cuba February 12, 2016. REUTERS/Max Rossi

Nakon sastanka Papa i Patrijarh su izišli pred delegacije i potpisali Zajedničku izjavu, dok ih je promatrao predsjednik Castro.

Njihov susret najavljen prije tjedan dana ima i političko značenje jer dolazi u vrijeme ruskih prijepora sa Zapadom oko Sirije i Ukrajine.

Papa Franjo bi trebao ostati na Kubi tri i pol sata prije nego nastavi put u petodnevni posjet Meksiku.

Kiril je stigao u Havanu u četvrtak a isto tako ga je pozdravio Castro, saveznik Rusije koji je primio u posjet Franju prije samo pet mjeseci.

Papa Franjo nastoji popraviti raskol između dviju crkava. Istočno pravoslavlje odvojilo se od Rima 1054., i danas Ruska pravoslavna crkva broji oko 165 milijuna od ukupno oko 250 milijuna pravoslavaca u svijetu. Katolička crkva, kao najveća kršćanska zajednica ima oko 1,25 milijardi vjernika.

MAX ROSSI
Pope Francis (L) walks with Cuba's President Raul Castro after his arrival at the Jose Marti International Airport in Havana, February 12, 2016. REUTERS/Max Rossi

Direktni prijenos povijesnog susreta možete gledati ovdje:

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 21:25