SASTANAK NA BALIJU

Povijesni dogovor o globalnoj trgovini

 AFP

Svjetska trgovinska organizacija (WTO) postigla je danas na indonezijskom otoku Baliju dogovor o reformi globalnog trgovinskog sporazuma, prvi u svojoj povijesti, koji bi mogao ojačati svjetsko gospodarstvo za gotovo 1.000 milijardi dolara.

„Po prvi puta u našoj povijesti, WTO je dao istinske rezultate. Ovoga puta ujedinilo se cijelo članstvo. Svijet smo vratili natrag u Svjetsku trgovinsku organizaciju“, kazao je čelnik te organizacije Roberto Azevedo, obraćajući se iscrpljenim ministrima nakon što su se pregovori, koji su započeli u utorak, produljili za jedan dan.

Postignuti sporazum, koji bi svjetskom gospodarstvu mogao donijeti 1.000 milijardi dolara, ključan je za 159 zemalja članica WTO-a i prvi je globalni trgovinski dogovor od osnutka te organizacije 1959. godine.

Postignuti dogovor obnovit će povjerenje u sposobnost te organizacije da snizi carinske prepreke u svjetskoj trgovini, nakon 12 godina besplodnih pregovora.

Sporazum će smanjiti trgovinske barijere i ubrzati protok robe preko carine.

Američki Institut za međunarodnu ekonomiju procjenjuje da bi taj globalni sporazum mogao uliti u svjetsko gospodarstvo 960 milijardi dolara, te rezultirati otvaranjem 21 milijuna radnih mjesta, od čega 18 milijuna u zemljama u razvoju.

Sporazum omogućuje smanjenje birokracije na carinima diljem svijeta, poboljšane uvjete trgovanja najsiromašnijim zemljama, a zemljama u razvoju da zaobiđu 'normalna' pravila o poljoprivrednim subvencijama dok pokušavaju nahraniti siromašne.

Sastanak na Baliju bit će zapamćen i po izostanku prosvjeda protiv WTO-a, za razliku od sličnog ministarskog sastanka u Seattleu 14 godina ranije.

Taj sporazum još moraju odobriti vlade svih zemalja članica WTO-a, među kojima je i Hrvatska.

UN, WHO, UNICEF pozivaju na zaštitu zdravstvenih ustanova u Siriji

Šefovi UNICEF-a, Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i humanitarnog odjela UN-a zajedno su pozvali na zaštitu zdravstvenih ustanova i njihova osoblja u Siriji.

U zajedničkom priopćenju čelnici tih organizacija Anthony Lake, Margaret Chan i Valerie Amos "oštro osuđuju napade na zdravstvene ustanove u Siriji", kao i posljedice koje ostavljaju na pacijente i medicinsko osoblje. Smatraju da su napadi ratni zločini koje bi trebao kazniti međunarodni sud te ističu da je u Siriji "oštećeno ili nije u upotrebi oko 60 posto javnih bolnica" nakon brojnih napada i sukoba. I mnoga vozila hitne pomoći ukradena su ili su potpuno neupotrebljiva.

"U trenutku kada su bolnice prepune pacijenata, iznimno je važno da se one zaštite te da medicinsko osoblje može obavljati svoj posao, odnosno pružiti pomoć svima kojima je ona potrebna", stoji u priopćenju triju dužnosnika. "Napadi na zdravstvene ustanove prema međunarodnom pravu predstavljaju ratne zločine."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 06:45